Să avem curajul să-i spunem răului pe nume

In cartea sa ,,Veniți de luați bucurie“, (Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2001, pag. 17) Arhimandritul Teofil Părăian îndemna ca noi, toți oamenii, trebuie sa avem curajul să-i spunem răului pe nume in loc sa tacem. Iar ca un bun exemplu ne este adus chiar Ioan Botezatorul, al carui praznic este pomenit astazi, 29 august. Si pentru ca telul nostru ca jurnalisti este aflarea si colportarea binelui si a adevarului, ne facem o datorie de onoare din a reproduce povetile arhimandritului sibian.

Doxologia scrie despre părintele Teofil (1929-2009) ca acesta a fost şi rămâne un reper luminos şi un mare părinte duhovnicesc, ce a întrupat concret bucuria şi certitudinea credinţei, un propovăduitor al credinţei lucrătoare prin iubire. Nevăzător, dar luminat om al rugăciunii, Părintele Teofil şi-a întemeiat viaţă pe credinţă şi cultură.

,,Să ne întristăm că tolerăm nelegiuirile, să ne întristăm că ne facem părtași la nelegiuirile din jurul nostru, să ne întristăm că n-avem curajul să stăm împotriva răului, să ne întristăm că n-avem curajul să-i spunem răului pe nume ci, ca să ne meargă nouă bine, ca să n-avem vorbă, ca să n-avem confruntări, tăcem.

Luați aminte la Sfântul Ioan Botezătorul care a stat împotriva fărădelegii! În loc să stea în pustie, acolo unde îi era locul și acolo unde-i era rostul, s-a dus la regele Irod și i-a spus: trăiești în nelegiuire, nu faci bine! Noi nu putem face ceea ce a făcut Sfântul Ioan Botezătorul. Nici pentru cei din apropierea noastră, pentru cei din familia noastră. De multe ori lăsăm să se întâmple niște lucruri pe care știm sigur că nu le binecuvântează Dumnezeu.

Ar trebui să ne întristăm că noi nu am fost ca Sfântul Ioan Botezătorul care a spus cuvânt hotărât în fața nelegiuirii. Să ne întristăm că tolerăm nelegiuirile, să ne întristăm că ne facem părtași la nelegiuirile din jurul nostru, să ne întristăm că n-avem curajul să stăm împotriva răului, să ne întristăm că n-avem curajul să-i spunem răului pe nume ci, ca să ne meargă nouă bine, ca să n-avem vorbă, ca să n-avem confruntări, tăcem. Și tăcem cu păcat, pentru că lăsăm să se înmulțească păcatele în jurul nostru.

Sfântul Ioan Botezătorul n-a făcut așa. Și dacă îl sărbătorim cu adevărat la Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la această sărbătoare tristă și la această sărbătoare care-i și de bucurie, dacă-l sărbătorim cu adevărat, apoi, la tristețea că i s-a tăiat capul, ar trebui să adăugăm mai mult tristețea că nouă nu ni se taie capul pentru că păcătuim, pentru că suntem de acord cu nelegiuirile din jurul nostru numai să nu ni se taie capul.

Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne dea tărie sufletească să putem fi împotriva păcatului oriunde și oricând și să fim următori Sfântului Ioan Botezătorul, chiar dacă pentru aceasta ni s-ar tăia capul!”

Sursa citate: Doxologia.ro

Recommended For You