LEGE: Produsele tradiționale românești trebuie făcute fără făină de insecte

Senatul a votat marți, 5 septembrie, o nouă lege referitoare la acest tip de făină. Iată ce s-a decis în legătură cu produsele tradiționale românești.

Proiectul a fost depus în Parlament chiar de către premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acest lucru a avut loc încă din luna aprilie 2023. La acel moment, Ciolacu declara că prin acest proiect se dorește protejarea produselor tradiționale românești. „Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale”.  Potrivit actului normativ propus de social-democrați, toate produsele alimentare care conțin ingrediente obținute din specii de insecte autorizate vor trebui expuse separat pe rafturile magazinelor. Senatorul PSD Călin Matieș: Ca președinte al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale vreau să vă spun că produsul tradițional n-ar trebui să fie spurcat cu făinuri de insecte, iar acest proiect de lege vine în sprijinul producătorilor tradiționali din România. Vreau să vă rog să votați acest proiect de lege ca producătorul tradițional sau mâncare tradițională sau gustul copilăriei noastre să rămână aceleași.

Parlamentarii AUR au votat împotrivă. Senatorul Claudiu Târziu a explicat de ce.
Cludiu Târziu (AUR): De ce nu putem să-l susținem? Pentru că este o manipulare, o încercare de inducere în eroare, pentru că nu se interzice decât folosirea acestor făinuri în produsele tradiționale. Există rețete tradiționale care nu conțin nici pe departe făină de insecte. Nu se interzice total folosirea acestor frăinuri din insecte.

Legea a fost votată pe 5 septembrie în Senat cu 64 de voturi „pentru”, zece „contra” și 12 abțineri. Aceasta urmează să fie trimisă către Camera Deputaților.

Diferențe între făina de grâu și cea din insecte

Făina de insecte este un produs alimentar considerat inovator. Ea a câștigat popularitate în ultimii ani ca o sursă alternativă de proteine. Aceasta este obținută prin procesarea insectelor, cum ar fi greieri, gândaci sau larve, într-o pulbere fină, care poate fi utilizată în diverse produse alimentare. Cu toate acestea, profesorul universitar Petru Alexe, fostul decan al Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați, consideră că făina de insecte vine și cu riscuri.

„Produsele obținute din insecte aduc un aport proteic major, dar anumite studii invocă un dezechilibru între aminoacizi, în special metionină și glizină, comparabil cu laptele de soia”, a explicat profesorul pentru „Adevărul”. Făina de insecte poate veni cu riscuri de alergii și îmbolnăvire cu bacterii și virusuri deoarece mii de insecte pot fi folosite în domeniul alimentar.

„Aceste insecte pot fi purtătoare de germeni microbiologici, asta însemnând bacterii și virusuri care pot afecta sănătatea umană. Tocmai de aceea recomandarea noastră este ca aceste insecte să fie tratate termic foarte bine fie în fabrică, în ciclul de producție, fie la nivel gastronomic. Ideea este să hrănim, nu să îmbolnăvim lumea”, susține profesorul Petru Alexe.

Recommended For You