Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului îşi serbează onomastica

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, îşi serbează onomastica de ziua Sfântului și Dreptului Ioachim, cinstit în data de 9 septembrie.

,,La ceas aniversar prilejuit de sărbătoarea închinată Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana, colaboratorii de la Centrul eparhial, cinul monahal și clerul bisericesc, fiii și fiicele duhovnicești ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului aduc, în această binecuvântată zi, mulțumire și recunoștință lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra eparhiei și a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, rugându-L, totodată, să primească jertfa neobosită a arhiereului Său, să-i dea sănătate, păstorire îndelungată, timp cu har pentru desăvârșirea lucrării și conducerea credincioșilor pe calea mântuirii.” consemneaza Episcopia Romanului si Bacaului.

Ierarhul s-a născut în data de 29 martie 1954, la Stănița, județul Neamț. La vârsta de 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Sihăstria Neamț, iar între 1972-1980 a fost vieţuitor în obştea Schitului Tarcău. După ce a absolvit Seminarul Teologic din Neamț (1970-1975), a urmat stagiul militar, timp de 9 luni, la Plenița. Între 1976-1980, a absolvit Facultatea de Teologie din București. În anul 1980 a devenit monah la Mănăstirea Bistrița, naș de botez fiindu-i arhimandritul Ioanichie Bălan. Atunci a fost prima tundere în monahism la mănăstirea Bistrița după 40 de ani de regim comunist. În anul 1985 a fost chemat de fericitul întru adormire Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Sucevei, pentru a sluji la Centrul Eparhial din Iași. Acolo a îndeplinit mai multe slujiri: arhidiacon al Catedralei mitropolitane, secretar al mitropolitului Teoctist, corector la revista „Mitropolia Moldovei și Sucevei” și econom mitropolitan.

În 1990 a fost trimis la studii la Institutul „Saint Serge” din Paris, unde a început doctoratul în teologie, având ca îndrumători pe reputații teologi Olivier Clement și Boris Bobrinskoy. După patru ani, în 1994, a susținut teza de doctorat în limba franceză, cu tema „Îndumnezeirea omului în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae”, prima lucrare de doctorat despre marele teolog român întocmită încă din timpul vieții acestuia. La Paris a întemeiat o mănăstire ortodoxă, la Rosiers, unde a fost duhovnic și îndrumător pentru creștinii din Occident și pentru tinerii studenți din capitala Franței. Mănăstirea „Buna Vestire” de la Rosiers este prima așezare monahală de tradiție românească din Occident

Ales în anul 1998 arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, în urma propunerii Preasfințitului Părinte Eftimie, a fost hirotonit în această treaptă în data de 1 mai 2000. În anul 2009, pe 13 septembrie, a fost ridicat la rang de episcop vicar, odată cu transformarea Episcopiei Romanului în Arhiepiscopie. În data de 4 ianuarie 2015 a fost întronizat ca Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. Aici se gaseste si biografia detaliata.

Sursa text: Agentia Basilica si Episcopia Romanului si Bacaului

Recommended For You