În timp ce unele orașe din județul Bacău primesc distincții pentru că promovează dezvoltarea durabilă, reduc impactului asupra mediului și încurajează protejarea spațiilor verzi, administația locală buhușeană taie copacii parcurilor și depozitează resturile de betoane în păduricile din marginea orașului Buhuși.
Este de notorietate faptul că edilul Zaharia a propus un proiect HCL de ,,refacere” a parcului cental prin … doborârea majorității arborilor, concomitent cu executarea de lucrari care au la bază preponderent betonul. Ceea ce este mai grav este că nici un consilier nu s-a opus acestui proiect, votand orbeste. Orice vociferări ulterioare ale aleșilor fiind inutile și doar ,,demagogie electorală”, faptele fiind zero.
Tot la capitolul ,,protectia mediului” edilul Zaharia a dat ordin viceprimarului Teslariu de depozitare a deseurilor de betoane din lucrarile stradale în păduricea de la Ciolpani, pe motiv de ,,efect benefic pentru ecosistem prin stabilizarea pereților și prin încetinirea fenomenului de eroziune”. Ulterior, Garda de mediu a trântit UAT Buhuși două amenzi: una de 2.500 lei (sept. 2022) si altă amendaă de 50.000 lei (martie 2023). Toti acești bani platiți de UAT Buhuși au fost din bugetul local, deși decizia apartine edilului Zaharia însuși. Constatăm că deciziile proaste ale primarului sunt plătite de toți locuitorii, dar când vine vorba de realizări, acestea sunt trecute pe persoana individului Zaharia. Cu alte cuvinte, instituțiile statului sunt la cheremul aleșilor nostri, iar buhușenilor nici nu le pasă sau nu le cunosc.
Concret, spre comparatie cu orasul Moinesti, Buhusiul este departe de orice cerinta legală impusă de legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților. Datele reies chiar din documentele oficiale elaborate de primaria Buhusi denumite pompos ,,Strategii de dezvoltare”.
Astfel, ,,una dintre categoriile care a adus acest prestigios trofeu municipiului Moinești este “Parcuri și Păduri Urbane”. Această distincție atestă faptul că autoritățile locale au investit semnificativ în dezvoltarea și întreținerea parcurilor și pădurilor urbane, creând astfel o veritabilă oază de verdeață în mediul urban. Conform unui inventar oficial, Moineștiul se bucură de o bogată rețea de spații verzi, cu un impresionant total de 44 de metri pătrați de spațiu verde pe locuitor. Acest număr depășește cu mult cerințele impuse de Uniunea Europeană, care solicită un minim de 26 de metri pătrați de spațiu verde pe locuitor.” precizează Desteptarea.