Începe un nou an scolar

Maine, 11 septembrie 2023, va începe un nou an școlar. Structura anului școlar 2023-2024 este una  modificată, dar existând aceeaşi organizare cu module în loc de semestre. Potrivit Proiectului de Ordin al ministrului educației privind structura anului școlar 2023-2024, avizat, marţi, 14 februarie 2023, de Comisia de dialog social, singura modificare faţă de varianta pusă în dezbatere publică vizează desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde”, care se pot derula până pe 26 aprilie 2024 şi nu până în 12 aprilie cum era iniţial. Ca de fiecare dată, anul şcolar 2023-2024 începe în luna septembrie, iar prima zi de şcoală a fost stabilită pentru 11 septembrie.

Noua Lege a Educației nu rezolvă însă problemele sistemice ale școlii: lipsa manualelor școlare pentru clasele de liceu și reforma curriculară pentru liceu care nu este gata. Elevii de liceu nu vor avea manuale nici în acest an. „Noi de vreo doi-trei ani de zile atragem atenția că nu avem manuale la liceu”, a spus Iulian Cristache, care susține că multe dintre cărți aparțin unor edituri care nu mai tipăresc manuale, ceea ce face imposibilă reimprimarea a cel puțin 10% din necesarul dintr-un an, așa cum prevede legea. „Deci practic vorbim de niște copii care de ani buni de zile nu au manuale. Ca să nu mai vorbim de învățământul profesional-tehnic, pentru care – tot așa – nu există manuale”, mai spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

La început de an școlar, Ministerul Educației va trebui să rezolve și problema salarizării directorilor și a profesorilor. Sindicaliștii din Educație au avut luni o întîlnire cu Ligia Deca și cu premierul Marcel Ciolacu și au primit promisiunea că majorarea salariilor din învățământ, pentru care au făcut în iunie cea mai mare grevă din ultimii ani, va avea loc de la 1 ianuarie 2024. În timp ce sute de directori au renunțat la funcții, alți 2.500 de directori au semnat o petiție adresată guvernanților, în care vorbesc despre cum ar arăta grădinițele, școlile și liceele din România fără management.

Calendarul anului scolar pentru județul Bacău este dat mai jos.

Recommended For You