Pret mai mic pentru transportul Buhusi-Bacau. Pînă cînd?

După licitația pentru transportul de calatori județean, care a avut loc lunile trecute la Consiliul Judetean Bacau, pentru ruta Buhusi-Bacau a fost desemnat câștigător un alt operator  de servicii de transport în comun. Firma SC Alexdoamt SRL va prelua de la 1 octombrie 2023 traseul în locul SC Normans Impex SRL. Contractele noi s-au semnat pe 8 septembrie 2023 la Consiliul Judetean Bacau, astfel că 9 operatori de transport și asocieri de transportatori vor asigura acest serviciu la nivelul județului.

Matei Ceobanu, patronul firmei Alexdomat SRL, a confirmat pentru Gazeta de Buhusi ca a castigat licitatia pentru efectuarea transportului de calatori pe traseul Buhusi-Bacau, la pretul licitat de 8 lei/calatorie. Acesta spune ca nu stie cat timp va putea mentine acest pret de 8 lei/calatorie, dupa ce va vedea cum se incadreaza in cheltuieli. ,,Poate 2, 3, 6, 7 luni… un an, doi… noi nici nu am inceput, nu am vazut ce fluctuatie de calatori este, cum se acopera cheltuielile… Dureaza o luna, doua, pina…”

La intrebarea daca firma dansului a licitat cu 8 lei sau pretul i-a fost impus de Consiliul Judetean Bacau, Matei Ceobanu a spus ca ,,noi am facut mai multe oferte, dar din calcul a reiesit pretul asta (de 8 lei, n.red.)…” In final, dansul a recunoscut ca 8 lei/calatorie este oferta facuta de firma sa, iar contractul de deservire al traseului este 1 oct. 2023 până în 2032. În condițiile actuale de preț ale combustibililor și a unui trafic tot mai scăzut de persoane pe această rută, este foarte posibil ca oferta de 8 lei/calatorie va fi indexată în scurt timp de noul operator de transport la valori superioare.

Discutia cu Matei Ceobanu a continuat astfel:

 • REP: Daca ati facut oferta, rezulta ca ati facut niste calcule, nu?
 • Ceobanu: Am facut atunci, in 2019, ca de atunci este pornita licitatia. Nu-s cu preturile astea actuale.
 • REP: Pai cum, dvs. ati facut calcule in 2019 si licitati cu el in 2023?
 • Daca o durat mult… Daca o durat mult procesul asta de licitatie… Atunci s-au facut estimarile pe trasee, s-o facut fluxul de calatori, s-a facut mai multe… tot au venit in aval, asa. Aici s-au mai impotmolit, eu stiu? O fost si pentru ei (adica CJ, n.red.) o noutate, si pentru noi… Licitatiile au fost pina acum la ARR, pe 5 ani. La CJ Bacau este prima data si nu prea s-au cunoscut legislatiile, au mai aparut modificari…
 • V-ati innoit parcul auto special pentru traseul asta?
 • Nu numai pentru traseul asta, eu mai am si alte trasee.
 • Pe traseul Buhusi-Bacau cate microbuze vor circula?
 • Vor circula 6 titulare si o rezerva.
 • Deci 7 microbuza?
 • 7 autobuze, nu-s microbuze.
 • Traseul este castigat pana in 2032 sau numai pentru 5 ani?
 • Da, da, si contractile sunt semnate, tot. Preluăm de la 1 octombrie (a.c.)

Pe de altă parte, la data redactării articolului, patronul SC Normans Impex SRL, Ioan Berza, nu a fost disponibil telefonic pentru a exprima un punct de vedere. Totuși, unii soferi spun ca Nelu Berza nu le-ar fi spus nimic soferilor săi până acum. Aceștia ar fi aflat de la soferii firmei concurente Alexdomat SRL. Acestia mai spun ca firma Normans nu ar fi participat la licitatia organizata de CJ Bacau, insa aceasta afirmatie nu poate fi verificata in acest moment cu datele (indisponibile) de pe situl CJ Bacau.

Despre firma SC Alexdomat SRL – Conform datelor publice, firma este înfiintata in aprilie 2003,având  obiectul principal de activitate transportul rutier de marfuri. În anul 2022 a avut un numar de 34 de salariati, realizând indicatori financiari buni: o cifra netă de afaceri de 6.047.912 lei, cheltuieli de 4.716.714 lei și un profit net de 1.333.892 lei (în creștere față de ultimii doi ani).

 

Recommended For You