Ana Blandiana ,,Mai-mult-ca-trecutul”

O carte despre alte vremuri, total diferite de cele de azi, in care putem face ce vrem. Libertatea avea alta definitie inainte de 1989.
Unii poate duc dorul acelor vremuri anoste si gri, fara viitor, fara culoare. Atunci cand libertatea se rezuma doar la statul la cozi imense, la primirea unui apartament dupa o lunga asteptare pe listele de la partid. A fost… Trebuie sa le aratam copiilor ceea ce nu trebuie sa se mai intample vreodata. Iar aparitia ,,motanului Arpagic” a dus la interzicerea scriitoarei. Iar asta ia dat un nou imbold de a scrie in vremuri cand se spuneau ,,sopirle” peste tot.
,,Nimeni nu mai are încredere în nimeni, nimeni nu mai este alături de nimeni, o asociere este o utopie, un gest de sprijin al cuiva sau a ceva, aproape de neimaginat. Suntem singuri, cu desăvârșire singuri, nu doar în istorie, ca popor, ci și în eternitate, ca oameni. De aceea, în toată devenirea noastră am reușit numai lucrurile care puteau fi făcute de unul singur (poezia, de exemplu) și am fost jalnici sau pur și simplu inexistenți în domeniile în care ar fi fost nevoie de cea mai elementară asociere sau solidarizare.
Tot ce se întâmplă și felul incredibil, ușor suspect, în care se întâmplă par a spune că toată durerea, toată suferința unei jumătăți de secol a fost fără sens. Ceea ce nu pot accepta. Există în mine o convingere subterană, ascunsă, nemărturisită pentru că nu știu cum ar putea fi formulată inteligibil, care îmi spune că nici o suferință nu poate fi zadarnică și că țările care ies acum din întuneric și teroare nu pot, nu trebuie să-și dorească pur și simplu să devină asemenea celor ce nu au fost acolo, că societățile care se inventează acum trebuie să adauge libertății și bunăstării statelor apusene și picăturile de umanitate distilate din suferin?a pe care au îndurat-o.
Pentru că cel mai greu dintre toate enormele eforturi la care este supus spiritul creator, într-o lume și într-un timp ca acesta, este acela de a privi cu neînduplecare tot răul, toată urâțenia din jur, găsind în același timp puterea de a descoperi urmele de frumusețe și bine capabile să păstreze vie iubirea care mișcă soarele și celelalte cuvinte.” – scrie in cartea sa Ana Blandiana.
Foto: Paul Buciuta / Agerpres

Recommended For You