Camera de Comerț și Industrie Bacău a organizat joi, 12 octombrie a.c., prezentarea unui noi program implementat în beneficiul firmelor din județul Bacău. ,,Creșterea abilităților digitale” – CAD este proiectul prezentat pe larg la sediul CCI Bacău la orele prânzului, la care si-au confirmat participarea peste 60 de entități juridice, începând cu marile firme băcăuane, autoritățile statului, cele două Universități din Bacău si bineînțeles, presa. Efectiv au participat mai puține firme, dar este de remarcat ca au participat reprezentanti de la firme care au implementat diverse proiecte pentru angajatii lor dar si de la firme care nu au beneficiat de programe, insa sunt interesate de acestea.
Având o colaborare fructuoasă cu acestă instituție, indeosebi cu directoru Mihai Tulbure, am participat nemijlocit la prezentarea programelor de către specialiștii CCI – Florin Chetreanu – manager de proiect, Oana Dragulescu – firma CSA Travel SRL Bacau si Cezar Olteanu – DDA al CCI Bacau.
Cuvantul de bun venit la conferinta a fost rostit, traditional, de presedintele CCI Bacau, Doru Simovici. Acesta a facut o prezentare succinta a proiectelor derulate de Camera de Comert si Industrie Bacau, precum si a numarului de proiecte atrase (24) si a sumelor derulate (26 mil. euro) utilizate in principal ca finantare pentru start-up-uri, pentru formarea profesionala a salariatilor si calificarea oamenilor aflati in cautarea unui loc de munca. In proiectul de fata, tintele propuse pentru implementarea programuui CAd sunt 96 de firme cu un total de 930 de salariati care vor participa si absolvi cursuri de digitalizare. Doru Simovici a sus:
,,Este de apreciat faptul ca sunteti prezenti atat de multi. In acest moment camera are in implementare 3 proiecte privind digitalizarea firmelor, proiecte care se adreseaza strict firmelor si angajatilor acestora , respectiv: 1 – Cresterea abilitatilor digitale (CAD), 2 – Involved in digitalization (ID), 3 – E-worker.” Discursul audio Doru Simovici aici:
In continuare s-a trecut la prezentarea proiectului CAD de catre Florin Chetreanu, managerul de proiect. Au fost prezentate generalitatile proiectului CAD, precum si obiectivele, activitatile, grupul tinta si indicatorii obtinuti. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 16 luni si sprijina 32 de firme din regiunile slab devoltate.
,,Evaluarea competentelor digitale – In perioada urmatoare trebuie sa atragem minim 79 de angajati din cadrul a min 14 IMM-uri pt, formare profesionala pt. cursurile de competente digitale si ECDL.
- Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 100 de tari, de catre companii de renume, in administratie sau de institutii de invatamant de prestigiu.
- Permisul ECDL ofera detinatorului sau o baza solida de cunostinte IT necesara in noua societate informationala. Datorita dezvoltarii rapide a tehnologiei informatiei si redefinirii competentelor IT esentiale, cerintele utilizatorilor de computere au crescut.
Proiectul CAD este prezentat succint in formatul PPT aici. Discursul audio Florin Chetreanu cu prezentarea proiectului CAD aici:
Galerie de imagini din timpul conferintei – foto Iulian Pascaluta.
Partea a doua si a treia a articolului dedicat proiectelor implementate de Camera de Comert si Industrie vor fi publicate curand si vor descrie modulele 2 – Involved in gigitalization – componenta de formare profesionala a angajatilor – Oana Drafgulescu si 3 – E-worker – importanta formarii profesionale continue cu Cezar Olteanu.