La Bacau, Partida Romilor ,,Pro-Europa” bate palma cu PSD

Filiala Bacău a Asociației Partida Romilor Pro-Europa a organizat astăzi, 21 octombrie 2023, Adunarea Generală a membrilor. La eveniment au participat europarlamentarul PSD Dragoș Benea, preşedintele Consiliului Județean Valentin Ivancea și prefectul județului Bacāu, Lucian Bogdanel.
Iulian Paraschiv, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, spune ca ,,Am pledat pentru o strategie locală bugetată și aplicabilă, realizată în urma unui dialog real între comunitate și autorități publice şi instituții locale.” Acesta a mai precizat ca ,,am accentuat nevoia de mobilizare a comunităților în jurul propriilor interese și riscul intensificării mesajelor rasiste la adresa minorității rome, de către formațiuni extremiste, în perioada următoare.”

,,Aceste interactiuni dintre noi si liderii dvs. trebuie să… (pauză de gândire, n.red.) aibă niște urmări concrete.” a spus europarlamentarul Dragoș Benea. Iar această afirmație, deși vagă, este foarte precisă, după opinia nostră: șefii PSD vor bate palma cu șefii partidei Romilor pentru alegerile ce urmează. Pe aceeași linie, Valentin Ivancea, (CJBC) a declarat explicit că ,,Pornim pe un drum bun, un drum care să ne ofere ambelor partide rezultate pozitive.” (declaratii video aici) Asemenea declarații arată legătura politică din perspectiva viitoarelor alegeri, mai ales că la această adunare generală nu au mai fost invitate și alte partide.

Președintele Partidei Romilor Nicolae Păun a spus că: ,,În mine, nimeni n-o să găsească niciodată o formă de dialog atâta timp cât intră ca un mielușel și iese ca un lup… de la întâlnire. Nu. Nu sunt persoana care să fiu șantajabilă.” Oare de ce face președintele țiganilor astfel de afirmații în prezența liderilor PSD băcăuani? La acest moment doar bănuim, dar vom vedea ulterior ce se concretizează. Președintele Păun a mai vorbit despre strategii de integrare socială, dar și politice, acestea urmând a fi implementate la nivelul țării, astfel încât să se asigure un trai mai bun tuturor cetățenilor de etnie rromă prin măsuri sanitare, educative, proiecte edilitare în colaborare cu autoritățile administrației publice de la nivel local și prin viziune europeană.

Valentin Ivancea, presedintele CJ a mai spus: ,,Avem în localitățile din județul nostru numeroși membri ai acestei comunități iar nevoile și probleme acestora nu trebuie să rămână fără răspuns. Apreciez eforturile și demersurile întreprinse de liderii formațiunii și îi asigur de suport & colaborare în construirea unui județ mai incluziv, în care fiecare cetățean – indiferent de etnie – beneficiază de oportunități şi şanse egale.”

Prefectul Lucian Bogdanel a spus: ,,Romii băcăuani au datoria de a se debarasa de toți cei care, prin conduita lor neserioasă şi acțiunile lor nesăbuite, au produs mai degrabă prejudicii comunităților pe care pretindeau că le reprezintă şi să investească cu încredere noua construcție politică întrucât ea reprezintă pentru ei viitorul!”

De la Buhusi a participat o delegatie de 110 cetateni rromi (tigani) condusa de Viorel Stan, consilier pe probleme de romi din Primaria Buhusi. Acestora li s-au dat pachete cu hrana in vederea realizarii deplasarii la Bacau, deplasare care s-a facut cu autocarele puse la dispozitie de PR. Viorel Stan spune ca la sedinta de astazi s-au ales presedintele filialei locale in persoana lui George Gogan, (consilierul dlui V. Ivancea) si echipa de conducere. Problemele comunitatii rrome din Buhusi se vor discuta in sedintele speciale, aceasta de azi fiind adunarea generala cu specific organizatoric intern. La aceasta intrunire a participat si primarul Vasile Zaharia, ,,căruia îi mulțumim pentru prezență”, după cum spune Viorel Stan aici.

Este cunoscut faptul la Buhusi exista o comunitate numeroasa de tigani (rromi). Politicienii PSD mai sus mentionati nu sunt membrii Partidei Romilor, dar au fost invitati in calitate de oficialitati. Prin prisma viitoarelor alegeri, oficialii PSD cauta aliati de nadejde in fidelii rromi. ,,Fa-te frate cu dracul pina treci puntea” spune un vechi proverb romanesc… Pe aceasta linie politica, mentinerea unei legaturi stranse intre conducatorii celor doua partide este deschisa colaborarii, după cum am constatat mai sus. Chiar daca proiectele pentru etnia roma sunt de multe ori foarte firave, nu acelasi lucru deducem din bugetele alocate lor. Un bun exemplu de implementari formale de proiecte este orasul Buhusi.

Foto: FBk Iulian Paraschiv

Recommended For You

3 Comments to “La Bacau, Partida Romilor ,,Pro-Europa” bate palma cu PSD”

Comments are closed.