,,Dipticele sufletului meu” (partea I) – Lansare la târgul de carte din Roman

,,Dipticele sufletului meu – chipuri de ierarhi si preoti” – este volumul scris de IPS Ioachim si lansat cu ocazia Targului de Carte ,,LIBRIS”, simbata, 21 octombrie 2023, in Piata Roman Musat din municipiul Roman, jud. Neamt. La eveniment au fost prezenti ca invitați prof. Marius Manta, critic literar și redactor al revistei Ateneu, și preot Eduard Cozma, doctor în Teologie și profesor la Liceul Teologic Ortodox “Episcop Melchisedec” din Roman.

,,În cuvântul său, preotul Eduard Cozma a îndemnat auditoriul să citească volumul „Dipticele sufletului meu-chipuri de ierarhi și preoți” ca pe o carte de povești care cuprinde între copertele ei fragmente din viața unor oameni care au fost modele pentru autor încă din vremea copilăriei. Au fost aduse apoi lămuriri referitoare la motivația alegerii titlului volumului subliniindu-se valoarea unor termeni încărcați de semnificații, cum ar fi memorie, amintire, dor. De asemenea, preotul profesor a vorbit despre vocația teologică a omului și nevoia sa de a se hrăni din cuvântul lui Dumnezeu, pe care cartea „Dipticele sufletului meu” o propune cititorului, personalitățile creionate în volum fiind surprinse în ipostaza unor oameni care au trăit dincolo de obsesiile pentru sănătate și distracție, garantate și obligatorii, ale omului contemporan. Totodată, preotul Eduard Cozma a vorbit despre doza de responsabilitate a autorului care alege să vorbească despre personalități ale vieții religioase românești pe care dorește să el țină în ființă, manifestându-și astfel dorul după prezența acestora în forma mărturisitoare a semnificațiilor lucrării lor duhovnicești pentru viața celor cărora le-au acordat paternitate spirituală.” consemneaza Episcopia Romanului si Bacaului.

,,Dipticele sufletului meu – chipuri de ierarhi si preoti” – autor: Ioachim Giosanu, Editura Filocalia 2023, nr. ISBN: 9786068490786

Despre primul volum ,,Panteonul sufletului meu”, IPS ioachim Giosanu scria ca ,,Am scris acest volum gândindu-mă la tinerii de astăzi care caută să-şi definească identitatea într-un ev al dezrădăcinării religioase şi culturale, la necesitatea omului contemporan de a avea un reper moral, într-un timp al crizei de modele. În acest sens, întorcându-mă la un model desăvârşit, am ales din buchetul experienţelor mele duhovniceşti câteva mai reprezentative care să exprime gânduri şi trăiri pe care le-am experiat în preajma unor corifei ai Ortodoxiei şi am gândit să le ofer spre publicare Editurii Filocalia a Arhiepiscopiei Romanulu şi Bacăului, în anul comemorativ al marilor personalităţi ecleziastice din eparhii.”

foto: captura video

 

 

Recommended For You