Ziua Aratei Romane (I) Programul ceremoniilor la Bacau

,,Cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei Române, pe data de 25 octombrie 2023, un program special și solemn va avea loc în Bacău. Evenimentele programate pentru această zi de sărbătoare includ activități de survol cu aeronave militare IAR 99 și IAR 330 (elicoptere) care vor zbura deasupra unor obiective istorice din Bacău între orele 10:00 și 14:30.
De asemenea, între orele 09:30 și 11:00, se va desfășura o ceremonie militară cu depuneri de coroane la Cimitirul Central Bacău, eveniment ce se va desfășura în interiorul cimitirului. Această ceremonie are scopul de a onora memoria și sacrificiul celor care au slujit țara.
Ziua Armatei Române se va încheia într-un mod spectaculos, între orele 18:30 și 20:00, cu o ceremonie de retragere cu torțe. Aceasta va avea loc cu plecare de la Statuia lui Ștefan cel Mare de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu și se va derula până la Podul de la Narcisa, marcând astfel încheierea festivităților dedicate Zilei Armatei.” – precizeaza Desteptarea.

Ziua Armatei Române este marcată anual în data de 25 octombrie, din anul 1959.

Data aleasă amintește de eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia hortisto-fascistă, care s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

De Ziua Armatei este arborat Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, se ridică Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi sunt organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării.

Ocrotitorii spirituali ai militarilor

Forţele terestre îl cinstesc drept ocrotitor spiritual pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie), aviatorii militari, pe Sfântul Proroc Ilie (20 iulie), iar Marina Română pe Maica Domnului (de Adormirea Maicii Domnului – 15 august). Vezi mai multe detalii aici.

Recommended For You