Primarul Viziteu ameninta presa cu noi procese (video)

,,Ședința Consiliului Local Bacău de marți a fost scena unui derapaj al primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu la adresa presei locale. Sub pretextul că apără onoarea instituției, edilul a anunțat că intenționează să deschidă noi procese. Până acum, „pe persoană fizică”, a dat în judecată mai mulți jurnaliști locali, iar Primăria Bacau a dat în judecată Ziarul de Bacău, cea mai citită publicație din județ și singura care publică investigații despre activitatea administrației locale.

La ultima ședință, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a cerut din nou de la Consiliul Local bani ca să angajeze avocați privați, în războaiele juridice pe care le poartă cu CRAB și „alte entități”. Cum formularea din proiectul edilului era ambiguă, viceprimarul Cristian Ghingheș i-a reproșat edilului faptului că vrea să cheltuiască bani publici pe procesele deschise presei. (vezi sedinta video aici de la minut 7h:45min:30s pina la 7h:50min:20s)

Citește și DOCUMENT: Primarul Viziteu a dat în judecată un jurnalist de la Ziarul de Bacău. Edilul cere 100.000 de lei

Viceprimarul Cristian Ghingheș (USR) i-a spus primarului Viziteu că procesele deschise sunt încercări de intimidare a presei locale. „N-aveți cum să mă convingeți pe mine, domnule primar, prin expunerea dvs. de motive de acest lucru, câtă vreme, dvs. cu cei de la Direcția Juridică sunteți ocupați să dați în judecată oameni din presa locală. N-aveți cum să mă convingeți și să veniți în Consiliul Local să cereți bani pentru alți avocați, alți juriști, pe care să-i plătim noi să ne reprezinte în instanță… atâta vreme cât îi ocupați cu procese pentru presa locală, pentru jurnaliști de la nivel local. Și nu cred că dvs., ca primar, trebuie să faceți acest lucru. V-am mai întrebat pentru ce a fost deschis acel proces, nu mi-ați răspuns nici acum nu e târziu, dar câtă vreme veți continua cu astfel de tentative de intimidare a mass-mediei locale, nu veți avea niciun vot de la mine în ceea ce privește contractarea de servicii juridice”, a declarat viceprimarul USR.

Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu (USR) a răspuns că procesele au drept scop protejarea instituției pe care o conduce. „Procesele deschise de către Primăria Bacău împotriva unor trusturi de presă locală au ca menire protejarea demnității și integrității acestei instituții. Vom vedea în instanță dacă ceea ce considerăm noi că ei au făcut prin articolele pe care le considerăm calomnioase este adevărat sau nu. (lipsa din articolul ZDBC: Va reamintesc ca am avut un asemenea proces cu un jurnalist de talie nationala, Sorin Rosca Stanescu. L-am castigat definitiv si acum suntem in faza de executare.) Vor mai urma și altele, atâtă timp cât sunt oameni care, sub auspiciile unor imunități sau demnități politice, consideră că pot spune în spațiul public orice fel de enormități, care să încalce drepturi și libertăți ale unor instituții sau persoane. Eu sunt aicea să protejez și imaginea autorității publice locale contra unor nesimțiți, ca să spun pe scurt”, a spus primarul.

„Dle primar, încă o dată, instituția publică nu are demnitate, că nu e persoană. (lipsa din articolul ZDBC: Dvs. ati vorbit de un proces pe care l-ati avut cu Sorin Rosca Stanescu in calitate de persoana fizica.) Nu este cazul să angrenați resursele primăriei într-un proces și într-o dispută pe care o aveți dvs. cu un jurnalist sau altul. Că asta ați făcut! Din nou, n-ați venit și nu ne-ați spus pentru ce sunt acele procese deschise la adresa jurnaliștilor. Și câtă vreme veți face acest lucru, veți hărțui presa locală, care scrie despre năzbâtiile din Primăria Bacău pe care o conduceți, eu nu vă pot acorda niciun ban pentru aceste servicii. Punct!”, a răspuns viceprimarul.

Ghingheș a fost singurul ales local care a apărat presa de atacurile primarului, în ședința Consiliului Local.

„Dvs. iubiți presa și oamenii din presă care mint și manipulează, chiar dacă-s dovediți de instanță, și disprețuiți băcăuanii invocând faptul că nu acordați asistență juridică într-un proces în care și CL este parte de alte considerente de natură a prejudicia interesul public”, i-a reproșat primarul Viziteu viceprimarului Ghingheș.

În cele din urmă, Consiliul Local a respins solicitarea primarului Bacăului, de a primi 10.000 de euro ca să angajeze avocați privați în procesele cu CRAB și „alte entități”.

Sursa: Ziarul de Bacau, 3 nov. 2023

 

Recommended For You