Născut pe 17 septembrie 1875 în orașul Bacău, Victor Anestin a fost un ziarist român, astronom amator, scriitor de literatură științifico-fantastică care este considerat ca fiind cel mai mare popularizator al științei din vremea sa. Victor Anestin debutează în presă în 1892, în revista Curierul Olteniei, în care publică o traducere a unui articol scris de Camille Flammarion. Debutul în volum are loc în anul 1899 cu romanul SF „În anul 4000 sau O călătorie la Venus”, acesta fiind și primul roman de acest gen din țara noastră. Ca popularizator al științelor, Victor Anestin este considerat un adevărat fenomen: a scris un număr uriaș de articole pe care le publica în ziarele vremii, dar și peste 100 de broșuri, dintre care cele mai cunoscute sunt: Cucerirea aerului (1909), Ce sunt cometele? (1910), Eclipsele (1912) și Romanul cerului (1912). Tot Victor Anestin este cel care a fondat prima revistă de astronomie din România, revistă numită „Orion”, prima apariție a acestei reviste având loc în anul 1907. În 1908 Anestin înființează Societatea Astronomică Română, în 1912, împreună cu academicianul Constantin I. Istrati, pune bazele Universității Populare din București, iar în 1914 devine membru fondator, alături de Gheorghe Țițeica și de Ștefan Hepites, al Societății Prietenii Științei. Din 22 iunie 1995 Observatorul Astronomic din Bacău poartă numele astronomului Victor Anestin.
Observatorul Astronomic din Bacău a luat fiinţă la 30 noiembrie 1976, în clădirea Muzeului de Științele Naturii din str. Karl Marx, nr.2, în fosta casă a lui Criste Cristoveanu, astăzi dispărută. În aprilie 1978, fostul castel de apă al Bacăului, din str. Trotuş nr. 8-10, a fost transformat în Observator Astronomic.
Din toamna lui 1979, astronomul Matei Alexescu (1929-1993) stabilit atunci la Bacău, pune bazele Planetariului.
În iulie 1980 Observatorul a fost dotat cu un proiector de Planetariu Zeiss ZKP2 şi 3 lunete de 63/840 mm (aduse din Germania). La 4 mai 1984 se inaugurează expoziţia de bază şi Planetariul. În anul 1991 expoziţia de bază este reactualizată de astronomul Matei Alexescu, devenind cea mai mare expoziție de astronomie din ţară.
Modernizarea expoziţiei s-a realizat în permanenţă prin intermediul expoziţiilor temporare, care au prezentat de fiecare dată noutăţi în domeniu. Din 22 iunie 1995, Observatorul Astronomic poartă numele lui Victor Anestin. Expoziţia şi Planetariul au fost menţinute permanent în atenţia publicului prin aportul colectivului de specialişti de la Observator. Numeroasele reuniuni ştiinţifice, mese rotunde şi simpozioane au impus Observatorul Astronomic drept o prezenţă cultural-ştiinţifică notabilă, desfăşurându-şi activitatea ca subunitate a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău.
Sursa: Observatorul Astronomic Bacau si Gabriela Gurau