,,Bai animalule” a zis candva sarbatoritul de azi

Acum, că tot a fost ziua lui Iliescu, mi-am reamintit cum se purta acesta cu presa în anii ”90. Voi readuce in memoria cititorilor de peste 45-50 de ani momentul vizitei lui Iliescu de la Constanta. De Ziua Marinei, pe 15 august 1992, Iliescu era la Constanța și era hulit la greu. Un grup mare de cetateni strigau lozinci pro monarhie si pro Emil Constantinescu. Iliescu, iritat, s-a indreptat intr-acolo ca sa-i combată pe tineri. Ziaristii erau după el, ca scaiul. Paul Pârvu, reporter la ziarul ,,Telegraf” de Constanța, era în zona ,,fierbinte” si s-a trezit, deodată, cu mâna lui Iliescu în beregată! Momentul acela a fost descris foarte frumos de către cel împricinat, ziaristul Paul Pârvu. Noi il reproducem mai jos.

,,Revenind la Ion Iliescu, în aceeași clipă în care mi-a băgat degetele-n beregată, mi-a adresat și celebrul apelativ:

„De ce urli, măi, animalule?!”. (in alte variante „De ce strigi, bă, ca animalu’?” n.red.)

Fără să ezit, nevrând să intru în jocul său și să-i spun că nu eu eram ăla care zbierase, am slobozit următoarele vorbe: „Pentru morții din decembrie 1989, de-aia!”.

Iliescu a părut complet descumpănit și, privind, parcă vrăjit, la legitimația mare, galbenă, de presă, care ieșea pe jumătate din buzunarul cămășii mele (realiza, stupefiat, că a avut ghinionul să-i înfigă gheara-n gât tocmai unui jurnalist!), a bâiguit, aproape pierdut și pe jumătate absent:

„Ce treabă ai tu cu morții aceia?”.

Nici n-a apucat să-și termine întrebarea, că i-am și răspuns: „Sunt morții noștri!”.

El, cu glas aproape șoptit a încercat să insiste, cu jumătate de gură: „Și ce am eu cu morții din decembrie?”.

În acel moment, m-am simțit complet stăpân pe situație și să-i trântesc adevărul în față: „Dumneata i-ai omorât!”.

Iliescu rămas perplex, cu gura căscată! A avut un rictus al gurii, a încercat să mai spună ceva, a stat o clipă cu gura deschisă și, la fel de brusc, foarte descumpănit, mi-a întors spatele, cu o piruetă scurtă, un soi de „stânga-mprejur” cazon, și… a tulit-o spre mașină, cu aceeași viteză cum venise!”

Asta a fost poveste expresiei celebre ,,Măi animalule” spusă chiar de cel în cauză. Ca să nu uitam cine a fost si este acest ,,sărbătorit” al zilei de 3 martie…

 

Recommended For You