Primarul care a pierdut procesul cu jurnalistul ,,Aghiuță”

La Judecatoria Bacau s-a dat astazi decizia de respingere (pe fond) a cererii de judecata formulată de primarul Lucian Viziteu contra jurnalistului Florin Ghe. Popescu. Se pare că jurnalistul băcăuan, cunoscut drept ,,bloggerul Aghiuță” si proprietar al Ziarului de Bacau, l-a supărat tare pe primarul Bacaului. Acesta l-a actionat in judecată pentru că „pârâtul, prin intermediul paginii personale de Facebook a acestuia (…) a publicat articole / postări care mă privesc, aducându-mi atingere dreptului la propria imagine, viaţa privată şi la demnitate. Precizez că sunt o persoană onestă şi responsabilă, iar postările pârâtului au o consecinţă negativă asupra subsemnatului, în special datorită faptului că sunt o persoană publică”, conform unui anunt al ZDBC.

Pentru aceste motive si altele, la fel de irelevante in fata Justitiei bacauane, primarul Viziteu a cerut ,,modesta” sumă de 100.000 lei  – „Faptul că pârâtul mă jigneşte în ceea ce priveşte instituţia Primăriei denotă reaua – credinţă a acestuia în ceea ce mă priveşte. Atribuindu-mi expresia «mincinos penibil» face ca subsemnatul să fiu pus într-o lumină proastă creând în spaţiul public posibilitatea altor persoane de a mă jigni şi de a face comentarii răutăcioase fără un motiv” spune primarul Viziteu în cererea de judecată.

Solutia pe scurt a instantei: ,,Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtul. Obligă reclamantul să achite pârâtului suma de 1500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Bacău. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei la data de 16.11.2023.
Document: Hotarâre  5808/2023  16.11.2023„ (dosar 8233/180/2022)

Primarul Lucian Stanciu-Viziteu a castigat primaria Bacau in toamna anului 2020, fiind candidatul aliantei USR-PNL pentru municipiu. Lucian Daniel Stanciu Viziteu este nascut la  , la Bacău si a fost un deputat român, ales în 2016 pe listele USR. Activitatea sa parlamentara se poate vedea pe situl Camerei Deputatilor aici.

Conform sitului USR, Lucian Viziteu este de profesie inginer si are un doctorat în finanțe la Universitatea Pierre Mandes-France din Grenoble și a lucrat în mediul privat, acumulând experiență în consultanță financiară, statistică și informatică. Nu s-au prezentat public aceste documente si nici nu s-a raspuns la intrebarea de ce i-ar trebui unui inginer un ,,doctorat in finante”… curios, nu?

Florin Popescu este jurnalistul bacauan care a câștigat la CEDO pentru că fusese condamnat de instanțele băcăuane pentru articole publicate pe pe blogul personal – aghiuță.ro – spune DeBacau.ro.

,,Conform deciziei publicate luni, CEDO a stabilit că instanţele româneşti nu au oferit motive relevante şi suficiente pentru a justifica interferenţa în dreptul la libertatea de exprimare al reclamantului Popescu. Standardele folosite de instanţele interne nu au fost compatibile cu principiile incluse în Articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, inclusiv – şi în mod special – contribuţia la o dezbatere de interes public, dacă persoana reclamată era foarte cunoscută sau conduita sa anterioară, conţinutul, forma şi consecinţele articolelor publicate, precum şi severitatea sancţiunii impuse, menţionează instanţa europeană. De asemenea, mai notează aceasta, instanţele din România nu şi-au fundamentat deciziile pe o evaluare acceptabilă a faptelor relevante. Aşadar, interferenţa în dreptul la libertatea de exprimare al reclamantului Gheorghe-Florin Popescu nu a fost ”necesară într-o societate democratică” şi a existat astfel o încălcare a Articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, a concluzionat CEDO.” scrie AGERPRES.

Pe de altă parte, tot Florin Popescu, ca jurnalist, nu a lămurit o situație mai veche, foarte controversată, la adresa sa. Mircea Merticaru, Ziarul Adevarul din 06.10.2016, scrie despre el: ,,Cum a primit un blogger 500.000 de lei, din bani publici, pentru monitorizarea presei din Bacău, pe hârtii şi CD-uri fără nicio utilitate” In articol se spune că ,,Inutilitatea serviciului de monitorizare a media este confirmată de actualii edili ai Primăriei Bacău, care însă preferă să nu ia atitudine şi aşteaptă verificări din partea instituţiilor statului.  „Ştim cu toţii pentru ce au fost daţi banii pentru monitorizare. Ce rost are să mai dezgropăm morţii? Ce efect să aibă monitorizarea. Niciun efect. A fost de fapt o plată din bani publici pentru bloggerul pus să calomnieze adversarii politici ai fostei administraţii“, a precizat pentru ziarul Adevărul Constantin Scripăţ, viceprimarul municipiului Bacău.

 

 

 

Recommended For You