Shakira plătește să nu facă închisoare, corupții României fug cu banii

Starul pop columbian Shakira a ajuns luni, 20 nov. 2023, la o înțelegere pentru a evita un proces la Barcelona pentru acuzațiile în care nu a plătit 14,5 milioane de euro (15,7 milioane de dolari) din impozitul pe venit spaniol între 2012 și 2014, argumentând că acesta a fost declanșat de motive personale. Ea a acceptat acuzațiile și o amendă de jumătate din suma datorată, mai mult de 7,3 milioane de euro. Ea a mai acceptat o altă amendă de 438.000 de euro pentru a evita o pedeapsă de trei ani de închisoare, a spus judecătorul în timpul primului termen de judecată.

Această decizie de a ajunge la un acord răspunde unor motive personale, emoționale și sentimentale care nu au nimic de-a face cu (motive) legale”, a spus Shakira într-o declarație publicată de agenția ei de comunicare spaniolă, adăugând că este pregătită să-și apere nevinovăția, dar a decis să prioritizează cariera ei și copiii.

Am ajuns la concluzia că a câștiga nu este o victorie dacă prețul este că îți fură atâția ani din viață”, a spus ea. Astfel, artista a inteles ca a fi corect este mai important decat a face inchisoare. 

 La inceputul procesului, judecătorul Jose Manuel del Amo Sanchez  a întrebat: „Recunoașteți faptele și vă conformați noilor pedepse care au fost solicitate?” Da”, a răspuns Shakira încet, purtând un costum roz asortat cu geanta ei roz. (Reuters – foto Shakira si avocatul ei,  Pau Molins) 

Shakira a primit, totuși, o pedeapsă de trei ani de închisoare, care va fi comutată în sancţiune financiară, potrivit termenilor acordului încheiat între cântăreaţă şi parchet şi detaliat de tribunal. Altfel spus, Shakira va avea de achitat 432.000 de euro în total, câte 400 de euro pentru fiecare zi pe care ar fi trebuit să o petreacă în spatele gratiilor. Înaintea procesului, parchetul spaniol solicita o pedeapsă de opt ani şi două luni de închisoare şi o amendă de 23,8 milioane de euro. Cântăreaţa a ajuns la un acord cu procurorii spanioli pentru a evita un proces pentru evaziune fiscală. (Libertatea)

Această știre ne arată nouă, românilor, două lucruri importante:

  1. Spania are o justiție puternică: aceasta îi determină pe orice cetățean, indiferent dacă e simplu sau celebru, să își plătească taxele sau vor face închisoare. În Spania, recuperarea prejudiciului este prima pe lista de priorități, iar pedepsirea celui vinovat nu este nici ea neglijată.
  2. România NU are o justiție puternică: hotii si coruptii fung din tara, iar recuperările prejudiciilor, în toate dosarele de corupție sau delapidari politice, este neglijată sistematic. Coruptii politici ai zilelor noastre fug din tara exact inainte de pronuntarea pedepselor. Apoi, spun prin intermediul avocatilor lor, ca sunt ,,bolnavi„ sau ca prezinta ,,risc ridicat de suicid” sau ca ,,mă consider un deținut politic”. În tot acest timp, România este furată sistematic, cetățenii onești plătesc găurile politicienilor corupți, iar ei, corupții, când stau la pușcărie, sunt bine-mersi, scriind cărți sau lucrând ca să treacă timpul scurt primit drept pedeapsă. Cazurile lui Ionel Arsene, Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc sau Radu Mazăre sunt binecunoscute. Shakira, cât de mare vedetă internațională este determinată să plătescă, dar corupții României nu.

Recommended For You