,,Da’ ce legătură au toate astea cu Buhuși?”

Titlul editorialului de astăzi este o întrebare adresată de unul dintre cititorii noștri. Întrebarea, oarecum legitimă, apare ca reacție la articolul (video DW News) despre trenurile tribride Hitachi, construite în Italia. Nu știu cui a fost adresată, dar am să încerc să-l lămuresc, pe el și pe alții la fel ca el.
Poate ați observat (sau nu?) că, încă de la lansarea din decembrie 2015, Gazeta de Buhusi a abordat o multitudine de teme spre a oferi informații cititorilor săi. Ne-am dorit ca această publicație, acum online, să reflecte diversitatea din evenimentele sociale, politice, culturale, religioase sau altele. Scriem despre oameni din Buhuși și nu ne limităm doar la orasul nostru.
Gazeta de Buhusi este gândită pe structura unui ziar tipărit, așa am plecat la drum: presă profesionistă. Articolele care apar aici au, mai mult sau mai puțin, de a face cu orasul nostru. Buhusiul nu este un cătun izolat în munți și nici nu este rupt de lume. Asta o știți toți prea bine. Noi scriem sau filmăm despre Buhuși sau din alte zone (Bacău, Piatra neamț, Iași, etc).

Articole care în aparență nu au legătură cu orașul nostru, au totuși un mesaj referitor la Buhusi . Dorim să atragem atenția la ce fac alții (cazul cu trenul ,,tribrid”) sau propunem o comparație cu ce se face la noi (neexplicită). Articolele despre politicienii altor orașe care fac ceva bun si de utilitate publică reală sunt o ironie fină sau un apropo la adresa celor ce diriguiesc orașul și nu numai. Pentru că bani există, dar sunt ,,dirijați” spre ce doresc ,,ei”, nu spre ce-și dorește buhușeanul. Lista proiectelor aiurea, plătite cu prea mulți bani, e prea lungă la Primăria Buhuși.

Să dăm doar câteva exemple:
Targul de bunătăți tradiționale de la Piatra Neamț arată ce se face prin alte părți, atunci când se dorește să fii util cetățeanului. Tărgul de Crăciun este alt exemplu. Care buhușean nu și-ar dori să meargă la o asemenea manifestare, aici, în Buhuși, în perioada sărbătorilor? Mici producători locali există, dar cine să-i susțină și încurajeze? Dar la Buhuși nu se face. Efectul: oamenii cumpără din supermarket produse de import, banii dvs pleacă din țară. Și tot așa…
– Evenimentele culturale sa distractive băcăuane sau nemțene sunt un model care poate fi urmat de autorități. De câte ori ați plecat din oraș spre locuri care vă oferă ce vă doriți? De multe ori, sunt sigur. Lucrurile culturale bune se fac greu la Buhuși, iar când se fac multe din manifestări se fac doar între ,,ei”, nu și pentru dvs. Bâlciul este singura ,,distracție” anuală a buhușeanului. Efectul: valorile și tinerii care pleacă din oraș nu se mai întorc. Și uite cine rămâne să vă conducă?

Oamenii deschiși își pun întrebări, caută răspunsuri, poartă discuții cu alții. Oamenii buni sunt deschiși la propuneri, nu egoiști.  Suntem și noi așa? Doar voi puteți răspunde. Un lucru este sigur: nu purtăm ,,,Ochelarii de cal”.
Purtarea ,,ochelarii de cal” nu mai sunt demult ,,la modă”. Doar politicienii îi poartă când vine vorba de cererile care vin de la populație. ,,Ei” își mai doresc să vă lege la ochi și la minte pentru ca să creadeți doar ce spun ei.

Cineva din oraș îmi spunea că la ,,Gazetă” citește și altceva. Noi vă oferim, atât cât putem, și diversitate.
Iar răspunsul la întrebarea din titlu este doar unul: prin ceea ce facem noi, la Gazeta de Buhusi, vă informăm ca să vedeți și altfel realitatea.

Recommended For You