Fără ,,Orășelul Copiilor”

Întrebat dacă anul acesta Primaria Buhuși organizează ,,Orășelul Copiilor”, primarul Zaharia a spus (râzând) că ,,Avem voie prin sponsorizări, dacă vreți să faceți… sponsorizare…” (vezi minut 40 în sedinta CL Buhusi din 28 nov.2023, n.r.)
Cel care a întrebat, consilierul Dornescu Gheorghe, insistă cu rugămintea: ,,Nici măcar ce s-a făcut anii trecuți, un piculeț acolo, cât de cât?”
Iar primarul revine cu răspunsul direct, fără echivoc, tăind orice speranță pentru organizarea sărbătorilor de iarnă la Buhuși:
,,Domnu consilier, e lege dom-le. E ordonanta 90… din sponsorizări dacă vreți, dați-mi un sponsor și facem Orăselul Copiilor! E posibil să avem o rectificare (de buget, n.r.)… dar Orășelul sigur nu-l facem!”
Cum este când primarul și instituția pe care o conduce nu organizează nimic în cinstea copiilor buhușeni, dar cheltuie bani cu nemiluita, de exemplu, pentru câinii vagabonzi (peste 22.000 lei/lunar)? Exemple elocvente despre tocarea iresponsabilă a banilor publici am tot dat, dar cine să se sesizeze, cine să acționeze?
Este doar responsabilitatea primarului Zaharia? Voi încerca să răspund la această întrebare si voi demonstra, în cele ce urmează, că și consilierii locali poartă aceeași responsabilitate.
Consilierii locali buhușeni, în loc să propună un mic buget pentru sărbători prin tăierea unor cheltuieli făcute aiurea (de ex, consilierul Turcea știe prea bine de unde!) sunt ocupați cu orice altceva. Incompetența și delăsarea lor, dezinteresul și problemele personale, fac ca copii acestui oraș să nu poată beneficia de acest mult dorit ,,Orășel al Copiilor”. Cică în această perioadă gândul consilierilor este mai mereu la porcul de Ignat și țuica de prună, că e tare frig afară… nicidecum la satisfacerea bucuriilor unor copii din Buhuși.
Desigur, este lăudabil ca consilierul Ghe. Dornescu, inginer de profesie, a pus problema în discuție, față de cei care nici măcar nu s-au gândit la așa ceva.
Dar el sau ceilalți puteau face propuneri concrete. A întreba doar de formă și a te mulțumi cu răspunsurile ironice date de primar arată tot atâta incompetență din partea consilierilor pe câtă responsabilitate are și prinarul.  Căci este clar că dumnealor nu-și cunosc drepturile de consilieri, nu au viziune de ,,ales local”… ca să nu mai vorbim că ,,unirea face puterea”. Consilierii locali puteau propune, chiar și ad-hoc, un proiect de hotărâre de Consiliu prin care să se aloca bani pentru ,,Orășelul copiilor”. Un exemplu similar este când Ionel Tucea a făcut-o (nu demult) și-a cerut alocarea de bani din buget pentru reparația tevii de aducțiune apă a orasului Buhusi. A avut voturile majoritare, iar primarul s-a executat în consecință. (Că apoi i-a suflat ,,potul politic” e altceva) Dar acum ,,Orășelul Copiilor” nu e important pentru că micuții nu votează. Iată încă o mostră de incompetență și cinism politic de pe malurile Bistriței. Iar acești politicieni să nu uite că, peste ani, copii de acum vor pleca definitiv către orașele mai mari, unde viața este mai bună, mai caldă, mai primitoare… Deocamadată constatăm că Buhușiul nu este ,,Orășelul Copiilor”, ci doar al politrucilor de …!
Nota: Ordonanta 90/2023 la care face referire primarul se refera la unele reduceri de cheltuieli bugetare in vederea incadrarii in deficit.

Recommended For You