Sase ani fără Regele Mihai I

Acum șase ani, în ziua de 5 decembrie 2017, la amiază, Casa Majestății Sale anunța trecerea la cele veșnice a Regelui Mihai I, iar Majestatea Sa Custodele Coroanei transmitea, în seara aceleași triste zile, prima sa declarație către Țară, în calitate de suveran al Casei Regale.Ne aducem aminte cu emoție și recunoștință de Regele Mihai, cel care a lăsat o urmă de neșters în sufletele românilor și în devenirea Națiunii noastre. Dumnezeul să-l odihnească în pace!
Noi am fost prezenti in cele trei zile de funeralii nationale la evenimentelele care s-au derulat la Sinaia, Bucuresti si Curtea de Arges – va impartasim o galerie de imagini memorabile. La funeraliile MS Regelui Mihai I au participat capetele incoronate ale Europei. Imaginile arata evenimentele care s-au desfasurat la Sinaia (13 dec. 2017), Bucuresti (15 si 16 dec. 2917) si Curtea de Arges (seara zilei de 16 dec. 2017).
Mihai s-a născut la Sinaia, ca fiu al principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena a Greciei. Din partea tatălui este nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin I al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei etc. Este stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât și paternă. Este văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

Căsătoria părinților săi a fost scurtă și nefericită, din cauza nepotrivirii celor două personalități. Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand I, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Deoarece Mihai avea doar 6 ani și nu putea guverna, o regență a fost formată.

Regele Mihai I a fost ultimul rege al României. Majestatea Sa a fost obligat să abdice. La 30 decembrie 1947, în România avea loc abolirea monarhiei prin presiunile de la acea vreme ale comunismului. Cu doar o lună înainte, regele Mihai I împreună cu regina-mamă Elena au participat la Londra la căsătoria principesei Elisabeta, viitoarea regină Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu ducele de Edinburgh, fiind invitați de însuși Regele George al VI-lea, tatăl Elisabetei și al Prințesei Margaret.

Recommended For You