Doamna Mărdărescu, cine vă hărțuiește? (partea I)

Context: În 2019, firma Covired SRL începe să construiască un imobil cu 4 etaje exact la sud de blocul din str. A.I.Cuza nr.1/A. Locatarii Lavinia Mărdărescu și Dănuț Hariga (decedat ulterior) au dat în judecată firma pentru că, susțineau ei, locuințele lor erau afectate de noua construcție. Primăria și CL Buhuși eliberează actele necesare începerii construcției fără acceptul locatarilor blocului. După decesul lui Dănuț Hariga, prof. Mărdărescu continuă să lupte în instanță, de una singură, pentru a apăra drepturile tuturor locatarilor din acel bloc. Ea câștigă procesele împotriva firmei Covired SRL Buhusi, procese care au durat 4 ani. În urma cîștigării proceselor, construcția din str. A.I.Cuza nr.1/A a fost stopată, iar câteva Hotărâri de Consiliu Local au fost anulate de instanța de judecată. Primăria Buhuși și firma Covired SRL au fost puse în genunchi de tenacitatea profesoarei Mărdărescu.
ACUM frații Roșu încearcă să se răzbune pe Lavinia Mărdărescu, intentându-i un proces pe motiv că Oficiul de Cadastru ar fi făcut unele greșeli în documentele privitoare la construcția (nefinalizată) și terenul proprietatea firmei lor. Asta susține avocata Irina Irimia, cea care o reprezintă în proces pe dna Mardărescu.
INTERVIU Am discutat cu avocata Irimia în prezența doamnei Mărdărescu – iată ce ne-a spus:
-Reporter Iulian Păscăluță: Pe ce motiv v-au dat în judecată reclamanții (firma Covired SRL)?
-Av. Irimia: Pe motiv că la cartea funciară (a construcției,n.red.) litigiul a fost notat în partea a treia în loc să-l noteze în partea a doua.
-Rep: Să înțelegem că este o formalitate sau o eroare materială?
-Av. Irimia: Aceasta ar fi a Oficiului de Cadastru (OCPI), nu al doamnei Mărdărescu.
-Rep: Și cu ce îi deranjează această notare pe cei de la Covired?
-Av. Irimia: Ei încearcă în toate modalitățile s-o chinuiască și ,,s-o termine” pe doamna. Plus că, dacă mai durează mult, poate reușesc să mai obțină alte acte. Între timp s-a judecat și recursul si este Hotarâre definitivă… nici nu poate fi discuție să nu fie notat (litigiul in cartea funciară, n.red.). Ei incearcă să treacă litigiul dintr-o parte în alta a cărții funciare. Cei de la Oficiul de Cadastru au notat litigiul (construcție și teren, n.red.) în partea a treia a CF (a Covired, n.red.) și frații Roșu spun că trebuia în partea a doua (și avocata explică procedura). Niște chestii de formă care aparțin Oficiului de Cadastru Bacău și în nici un caz nouă. Ei o cheamă pe doamna Mărdărăscu la procese. Iar cheltuieli de judecată, iar dosare, iar…
-Rep: Poate procesul acesta să determine continuarea construcției?
-Av. Irimia: Nu, nu! Ei au nevoie de timp ca, probabil, să obțină altceva. Eu cred că ei o s-o ia de la capăt cu toate formalitățile astea. S-a anulat autorizatia (de construcție, n.red.), hotărârea e definitivă, nu mai pot s-o ia de la capăt! Decât dacă încep iar, cu hotărâri de consiliu, cu…
-Rep: Dacă doamna Mărdărescu ar pierde procesul, care ar fi consecințele?
-Av. Irimia: În dosarul ăsta?
-Rep: Da, în dosarul ăsta… 1842/199/2023 Judecătoria Buhusi.
-Av. Irimia: Litigiul tot rămâne notat, dar obligă Oficiul de Cadastru să îl mute dintr-o parte în alta.
-Rep: O afectează pe dânsa?
-Av. Irimia: Litigiul tot rămâne notat (în actele Covired, n.red.), orice ar face. Dar pe ea o afectează pentru că: un proces înseamnă nervi, însemnă bani, înseamnă timp… De ce să nu stea acasă la ea, unde are ea treabă sau ce vrea să facă, decât să umble prin procese pentru că vor ei să se răzbune.
(Doamna prof. Mărdărescu intervine și explică cum frații Roșu au trimis un interpus la Școala nr.5 ,,Stefan cel Mare” Buhuși să ceară detalii despre dânsa, însă directoarea a refuzat.)
-Rep: Procesul acesta este o hărțuire?
-Av. Irimia: Este, clar, pentru că nu-i treaba ei. Dacă Oficiul de Cadastru ți-a făcut problema, ar trebui să te judeci cu Oficiul (OCPI Bacau, n.red.), (urmează explicații juridice).
-Rep: Cu ce-i avantajează pe Covired să noteze litigiul în partea a doua și nu în a treia?
-Mărdărescu (intervine): Să mă hărțuiască!
-Av. Irimia: Dacă ei obțin o hotărâre judecătoreacă favorabilă, atunci obțin de la doamna Mărdărescu 70 de milioane (7.000 lei) cât pun ei cheltuieli de judecată la fiecare dosar. Ei vin cu avocată de la Iași, că așa aleg ei, care își pune cheltuieli de cel puțin 70 de milioane… Da? (urmează explicații juridice).
-Rep: Este posibil ca dna Mărdărescu să piardă acest proces?
-Av. Irimia: Există posibilitatea să oblige Cadastrul (OCPI Bacau, n.red.) să schimbe notarea litigiului. Dar nu ca să piardă procesul în sensul ca să radieze litigiul cu totul. Ar putea s-o oblige pe ea la niște cheltuieli de judecată, da.
-Rep: Doamna Mărdărescu, cine vă hărțuiește?
-Mărdărescu: Nu vreau să le pronunț numele, dar tot orașul știe cine.
(Nota: despre principiile Cartii Funciare cititi aici.)

Recommended For You