Astazi, 14 decembrie 2023, grefierii din cadrul judecatoriilor si tribunalelor de pe raza Curtii de Apel Bacau (adică județele Bacau si Neamt) au declansat o actiune de nemultumire revendicativa, timp de 4 ore. Activitatea din sistemul judiciar a fost intrerupta. La Judecatoria Buhusi grefierii au intrat in protest. La Tribunalul si Judecatoria Bacau s-a intimpat la fel. Toate sedintele de judecata s-au amanat, fiind judecate doar cauzele urgente. Grefierii au intrat in ,,protest spontan”, conform unui afis pus la intrarea in institutia din str. Stefan cel Mare Bacau. Conform unei adrese de informare al DICASTERIAL (sindicatul grefierilor) Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial transmite la UNBR Hotărârea AGE a SNGJ Dicasterial din data de 09.12.2023, care a stabilit adoptarea unor forme de protest la nivel național, deducem ca de fapt starea de nemultumirea grefierilor este mocnita de ceva timp. Deci, protestul nu a fost tocmai ,,protest spontan” cum scrie pe afisele printate de pe usile tribunalelor din Bacau. Grefierii au dreptate, pentru ca instantele sunt pline de dosare, iar personalul este insuficient la cate zeci de teancuri de dosare sunt pe rol. Tergiversarea drepturilor salariale este un apanaj al guvernelor postdecembriste. Pina si CSM este de acord cu acest protest, astfel ca informeaza toate Curtile de Apel din tara despre ,,implementarea masurilor pe care le apreciaza ca necesare”, conform unui raspuns al CSM catre UNBR.
Zeci de grefieri protestează în fața sediului DNA, cerând salarii mai mari. Aceștia au afișe cu mesaje precum „Vreți justiție de calitate, dați salarii adecvate”, „Să vă fie frică, grefierii se ridică”, „Mereu sacrificați, niciodată respectați”, ,,Nota 4 la purtare pentru actuala guvernare”.
De ce au protestat grefierii? Sindicatul a transmis un comunicat de presa in care anunta solicitarile: ”Solicitam coalitiei de guvernare respectarea hotararilor judecatoresti definitive prin care instantele de judecata romane au constatat existenta unor inechitati ca urmare a aplicarii sau neaplicarii unitare a vechilor legi succesive de salarizare, in ceea ce priveste personalul din sistemul judiciar.
Emiterea unui act normativ prin care Statul Roman se legitimeaza sa nu respecte obligatiile stabilite prin hotarari pronuntate de Puterea judecatoreasca are un caracter arbitrar, lasa fara continut forta executorie a hotararilor judecatoresti si este un atac direct la independenta justitiei, in ansamblul sau.
Prin proiectul de ordonanta de urgenta pus pe ordinea de zi a sedintei Guvernului din data de 14 decembrie 2023, plata sumelor reprezentand drepturi de natura salariala pentru personalul din sistemul justitiei, stabilite prin hotarari judecatoresti definitive si acte administrative emise anterior intrarii in vigoare a prevederilor OUG nr. 99/2023, neplatite pana la data de 31.12.2023, se realizeaza prin emiterea unor titluri de plata conform prevederilor din prezenta ordonanta. Aceste titluri de plata se vor rascumpara de catre Ministerul Finantelor, esalonat pe o perioada de 7 ani, in transe anuale egale. Titlurile de plata nu vor purta dobanzi, iar pe durata esalonarii este interzisa executarea silita.”
Razboi intre CSM si Guvern: Consiliul Superior al Magistraturii trage un semnal de alarmă Guvernului și îi solicită ministrului Justiției, Alina Gorghiu, să intervină ”ferm” pentru a corecta OUG-ul pus în transparență decizională de Ministerul Finanțelor. Cei de la CSM consideră că OUG este ”flagrant neconstituțională” și solicită Guvernului să revină asupra proiectului prin care ar urma să fie eșalonate câștigurile salariale câștigate în instanță pe o perioadă de 7 ani.
”Consiliul Superior al Magistraturii, având în vedere informațiile prezentate în spațiul public referitoare la intenția Guvernului de a adopta unele măsuri de natură să afecteze drepturile personalului din sistemul justiției, precum și proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, a comunicat ministrului justiției, doamna Alina-Ștefania Gorghiu, poziția instituțională în sensul că este necesară o intervenție fermă care să determine autoritatea executivă să reevalueze un astfel de demers, astfel încât principiile fundamentale ale funcționării statului de drept să fie respectate.” se arata in document.
Magistrații resping eșalonarea plății salariilor pe care și le-au acordat retroactiv – premierul Ciolacu elimină articolul ce prevedea achitarea eșalonată și în titluri de plată
Premierul a decis joi, înainte de ședința de Guvern, eliminarea din OUG supranumită „ordonanța trenuleț” a Art. VIII, care prevedea achitarea eșalonată și prin titluri de plată a drepturilor salariale câștigate în Justiție de către angajații din Justiție. E vorba de o creștere retroactivă a salariilor, cu circa 25%.
Guvernul trebuie să plătească nu mai puțin de 16 miliarde de lei (peste 3 miliarde de euro – circa 1% din PIB), suplimentar față de suma bugetată, pentru a plăti măririle de salarii din justiție pe care judecătorii și le-au acordat singuri, retroactiv. Guvernul decisese, inițial, o formă de achitare eșalonată a obligațiilor obținute în justiție de cei din justiție, din cauza sumelor imense pe care le are de virat și care ar arunca în aer bugetul pentru 2024, deja criticat de analiști că este fundamentat pe venituri supraevaluate și cheltuieli subdimensionate.
Eliminarea articolului a fost stabilită în urma întrevederii pe care premierul Ciolacu a avut-o joi cu președinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea Corina Corbu, în cadrul căreia au stabilit:
- eliminarea art. VIII din proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative;
- în cursul lunii decembrie vor fi achitate diferenţele salariale aferente lunii noiembrie 2023
- plata tranşei pe anul 2023 pentru titlurile restante privind drepturile salariale restante
- asigurarea resurselor financiare pentru plata integrală a drepturilor salariale reglementate conform cadrului normativ în vigoare, pentru anul 2024
Reamintim că sumele provin din majorările salariale pe care sistemul și le-a acordat singur în instanță, în cadrul unui fenomen litigios ce crește exponențial și înghite bucăți tot mai mari din cheltuielile de personal ale statului.
Mecanismul de majorare a salariilor din Justiție prin procese trebuie stopat urgent, au cerut specialiștii din MF, altfel se va ajunge la „sume de plată exorbitante, iar în final la imposibilitatea suportării cheltuielilor bugetare generate de procese”.
”Situația este cu atât mai greu de acceptat, cu cât realitatea economică actuală a României este problematică și nu poate fi ignorată de nicio autoritate publică”, atrăgeau atenția funcționari din MF, scrise Cursdeguvernare.ro
© Foto: Grefierii Tribunalului Bacau