Bucuria Craciunului la Buhusi (partea a II-a)

Daca zilele trecute scriam despre bucuria adusă bătrânilor buhușeni în preajma Crăciunului, iată că inimosul părinte Sorin Munteanu a primit astazi copii la Biserica Sf. Nicolae din Buhusi. Scopul fundamental al ,,vizitei” este implinirea obiceiurilor crestinesti in postul Craciunului: taina spovedaniei si euharistia (impărtășania). Cuvântul ,,euharistie” provine din limba greacă și înseamnă a aduce mulțumire. Euharistia este cunoscută și sub numele de Sfintele Daruri, Dumnezeieștile Taine, Împărtășania sau Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos. Biserica Ortodoxă învață că Dumnezeu este cu adevărat prezent (iar nu doar ca semn, ca simbol) în Sfintele Daruri, după sfințirea lor.

,,Joi, 14 decembrie 2023, la Catedrala Sfântul Nicolae din Buhuși a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și prin grija părintelui paroh Vasile Cozma, o întâlnire de suflet între elevii Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” și preoții slujitori din această comunitate.

Ca în fiecare an în postul Nașterii Domnului elevii claselor primare, însoțiți de cadrele didactice și părinți, vin în Catedrala Sfântul Nicolae să primească Taina Euharistiei, să cânte colinde și să afle lucruri inedite din viața Pruncului Sfânt. Bucuria lor a fost mare atunci când au aflat că Mântuitorul Iisus Hristos s-a născut, a crescut și s-a dezvoltat ca orice copil în sânul familiei sfinte, având o copilărie normală, că, o dată cu Pruncul ce Se naște pentru mântuirea noastră, retrăim o nouă copilărie, una deosebită, neobișnuită, dar indispensabilă. Este copilăria mântuirii noastre, șansa unică de a ne regăsi nevinovăția acelui timp binecuvântat al copilăriei, înțelegând-o fiecare la nivelul vârstei noastre biologice.

Elevii au înțeles că sunetul din glasul îngerilor care slăveau nașterea Domnului se regășește în glasul lor, transpus în colindele pe care le vor cânta în ziua Crăciunului, devenind astfel vestitorii bucuriei că, nouă, tuturor ni s-a născut Mântuitor. Răbdarea copiilor a fost răsplătită cu dulciuri din partea preoților, dar cumințenia și rezultatele bune la învățătură vor fi răsplătite în ziua de Crăciun, prin cadourile pe care ei le vor primi, atunci când vor veni la biserică pentru a ne încânta prin interpretarea colindelor care aduc vestea nașterii Pruncului Sfânt.”

Imagini si text (partial): Protoieria Bacau

Recommended For You