Interviu cu Raed Arafat despre primul centru de mentenanță din Europa al elicopterelor de la Aerostar Bacau

La inaugurarea Centrului de Mentenanță Aerostar pentru elicopterele Black Hawk a fost prezent și dr. Raed Arafat, Secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne. Acesta a acordat un interviu reporterilor Gabriel POP (RRA) si Iulian Pascaluta (Gazeta de Buhusi). Seful DSU a fost intrebat despre insemnatatea deschiderii acestui centru de la Aerostar Bacau.

Reporter: Astazi a fost un eveniment important la Aerostar Bacau. Ce înseamnă acest lucru pentru economia și…

Raed Arafat: In primul rînd, pentru noi a însemnat mult că au sosit elicopterele la timp (din Polonia, n.red.) și că, încet-încet, intră în activitate. Mai au ceva pregatire, mai au încă pilotii de făcut ore de antrenament pe ele pina intram intr-un final in activitatea nostra obisnuita. Înă pentru ele (elicoptere, n.red.) noi aveam nevoie de centru de mentenanță, asta era și o condiție în achizitie. Și centrul ce mentenanță trebuia să fie în România. Și eu mă bucur mult că la Aerostar s-a găsit o soluție și a fost autorizat de Lockheed Martin (prin firma Sikorsky, n.red.) și a primit autorizația ca să devină primul centru din Europa de mentenanță al acestui tip de elicoptere, care, Black Hawk sau Red Hawk, cum le spunem noi (referire la noile elicoperele rosii ale SMURD, n.red.), care sunt elicoptere extrem de performante si care pentru Romania, inseamna foarte mare lucru, să aibă primul centru de mentenanță pentru ele la Bacău.

Reporter: Acest lucru va ridica standardul calitativ al serviciilor?

Raed Arafat: Normal. Noi ne așteptăm să avem, bineinteles, și avem incredere ca va fi un serviciu foarte calitativ pentru că, pentru piloți, pentru cei care lucrează pe elicoptere, să știe că mentenanța, întreținerea, reparațiile, sunt făcute la nivel foarte înalt. Este vorba de viața lor, este vorba de viațe celor (pe) care-i salvăm și (pe) care-i transportăm cu aceste elicoptere. Așa că nivelul calitativ este unul garantat prin autorizarea Lockheed Martin pentru acest centru, dar si prin dedicarea oamenilor (pe) care i-am găsit aicea la Aerostar. Sunt convins că o să lucrăm bine împreună.

Reporter: Care este beneficiul imediat pentru SMURD?

Raed Arafat: Nu numai pentru SMURD, elicopterele sunt multirol. Ele intervin în foarte multe categorii de intervenții: căutare-salvare, căutare-salvare maritimă, stingere de incendii, evacuare medicală care implică SMURD-ul, transport materiale, transport personal… Deci valoarea adăugată este că la accidentele colective, în situațiile mai deosebite și poate în anumite situații mai grele al condițiilor meteo, aceste elicoptere vor putea să fie folosite suplimentar si complementar cu elicopterele ușoare (pe) care le avem.

Reporter: Care-i valoarea contractului și cât durează?

Raed Arafat: Elicopterele deja sunt achizitionate (în noiembrie 2023, n.red.). Deci din punctul nostru de vedere, un elicopter…

Reporter: Ca mentenanță (valoarea constractului)?

Raed Arafat: La mentenanță încă trebuie negociat… urmează.

Reporter: Mulțumesc.

Interviul poate fi ascutat aici:

Recommended For You