Pe ce a cheltuit Ioan Teslaru 8 milioane de euro?

Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, una dintre cele mai importante companii ale industriei metalurgice din Romania, aflată în procedură de faliment, a fost vândută, în cadrul unei licitații publice, pentru suma de 7.5 milioane de euro. Cumparatorul este firma SC Intertranscom Impex SRL Buhusi, producător de plasă sudată din Bacău, al carei actionar este buhuseanul Ioan Tesalaru. Noul proprietar plănuiește să repornească producția și să retransforme fabrica într-unul dintre principalii angajatori în Beclean.

Firma SC Intertrans Com SRL Buhusi are nu numar de 353 de salariati, o cifra de afaceri neta de 1.839.588.445 lei (aprox. 368 mil. euro) in anul 2022 si un profit de 62.450.597 lei (aprox. 12,5 mil. euro = 3,3%). Aceasta detine deja o fabrica de plasa sudata in orasul Buhusi. Potrivit economica.net, CITR și Prime Insolv Practice au facilitat vânzarea fabricii de sârmă Dan Steel Group din Beclean, în procedură de faliment, pentru suma de 7.5 milioane de euro către Intertranscom Impex SRL, producător de plasă sudată din Bacău. Vânzarea a avut loc în cadrul unei licitații publice în data de 25 ianuarie a.c. Ioan Teslaru este cunoscut ca fiind foarte apropiat al conducerii PSD a judetului Bacau.

Am reușit, în urma unui proces amplu și riguros, să identificăm investitori viabili pentru una din companiile ce au jucat un rol cheie în industria metalurgică. Prin această tranzacție de succes, setăm premisele pentru continuarea dezvoltării eficiente a industriei metalurgice din România și reușim să salvăm încă un obiectiv important din istoria afacerilor românești”, declară Andrei Besoiu, Sales Manager, CITR Cluj.

Fabrica vândută se află pe strada Valea Viilor nr. 3, în localitatea Beclean, județul Bistrița-Năsăud. Activul este reprezentat de fabrica de producție a sârmelor tari și moi, respectiv produse derivate din sârmă, plase sudate, cuie, panouri de gard, sârmă ghimpată, și este compus din teren de 406.606 mp, construcții și echipamentele aferente.

CITR Filiala Cluj împreună cu Prime Insolv Practice, în calitate de lichidatori judiciari, au organizat licitația în data de 25 ianuarie 2024, ora 14.00, la sediul Prime  Insolv  Practice SPRL, situat în Bucureşti, Bulevardul Aviatorilor nr. 52.

Înființată în 1991, societatea Dan Steel Group Beclean SA a avut ca principal obiect de activitate producția de metale feroase, sub forme primare și de feroaliaje (cuie, sârmă zincată, sârmă împletită, plasă sudată, panouri etc), destinate atât pieței interne, cât și celei externe (Ungaria, Polonia, Serbia, Cehia, Slovacia). Produsele fabricate de societate au fost destinate în special sectorului construcțiilor și al agriculturii, precum și altor ramuri ale industriei, care realizau bunuri de larg consum. Declinul cifrei de afaceri a început în anul 2017 când diminuarea volumului de business a condus la reducerea capitalului de lucru precum și la creșterea semnificativă a gradului de îndatorare. Nu în ultimul rând, măsurile impuse în anul 2018 de Comisia Europeană asupra importurilor unor categorii de produse aparținând industriei siderurgice a obligat Dan Steel Group Beclean SA să își asigure materia primă din cadrul UE, în condiții contractuale mult mai oneroase pentru aceasta, și cu plata în avans, ceea ce a creat o presiune suplimentară asupra situației financiare a companiei care a acumulat datorii de peste 35 milioane euro.

Foto: economica.net si DanSteel

Recommended For You