Medicul chirurg TORON MOUHANNAD si asisatenta medicala FLOAREŞ ANA CORNELIA au fost trimisi in judecata pentru luare de mita in forma continuata. Medicul si asistenta au contestat deciziile procurorilor/judecatorilor, dar cazul a fost respins definitiv ca nefondat.
,,Tip solutie: ca nefondat
Solutia pe scurt: În temeiul art.347 Cod procedură penală, raportat la art. 425/1 alin.3 C.pr.pen. respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii – contestatori Toron Mouhannad şi Floareş Ana Cornelia împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară nr. 412/P din data de 12.10.2023 pronunţate de TRIBUNALUL BACĂU în dosar nr. 1120/110/2023/a1. În baza art.275 alin.2,4 Cod procedură penală, obligă contestatorii să plătească statului suma de câte 300 lei fiecare, cu titlul de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 11.01.2024. Document: Încheiere finală camera preliminară 5/2024”
In 31 ianuarie 2024, Libertatea publica urmatorul articol despre dr. Toron Mouhannad. Investigatia de presa a Adrianei Oprea a fost preluata si difuzata in Buhusi de tropeta PSD, site-ul Buhusi.net.
Comentariile sunt favorabile medicului Toron. Ca urmare, la doua zile dupa bomba de presa apare reactia lui Poiana Ctin, managerul spitalului Buhusi: “vrem o țară ca afara” ? Diletantul de la Munikipiul emite unele idei indraznete si acuzatoare la adresa lui Poiana, dupa ce altadata lauda necontenit pe managerul spitalului….
Epopeea spagii la Spitalul Buhusi abia a inceput: cu ce consecinte? cine sunt cei care vor trage foloasele politice sau de functii? cine sun cei care vor pierde? Ramane de vazut.
,,Mouhannad Toron, şeful secţiei de Chirurgie de la spitalul din Buhuşi, va fi judecat pentru luare de mită în formă continuată, a decis Curtea de Apel Bacău. În acelaşi dosar, este acuzată, tot pentru luare de mită, şi asistenta care lucra cu medicul. Cei doi au fost filmaţi de anchetatori, în toamna anului 2020, în plină pandemie de COVID, în timp ce primeau mită de la pacienţii internaţi în spital sau veniţi la consult.
● Majoritatea pacienţilor care i-au dat mită chirurgului erau pensionari sau beneficiari de ajutor social, spun procurorii.
● Directorul spitalului a fost cel care i-a sesizat pe cei de la Anticorupţie. După o săptămână, el a fost sunat de conducerea locală a PNL: „Nu te mai lua de Toron, că mă opresc la Orban direct!”.
A pus plicul cu bani deasupra camerei de supraveghere. Şapte ani mai târziu, poliţiştii de la Anticorupţie din Bacău au pus sub ascultare telefonul medicului Toron şi au montat tehnică de supraveghere în cabinetul şi în biroul acestuia din spital.
Iată câteva secvenţe înregistrate de camerele video, în octombrie 2020:
● Un pacient îmbrăcat în pijama intră în cabinetul medicului. Bărbatul e internat pe secţia de Chirurgie şi urmează să fie operat în curând. Cei doi vorbesc, apoi pacientul scoate din buzunar un plic de culoare albă, pe care îl bagă în buzunarul de la halatul medicului. După ce pacientul iese din cabinet, chirurgul deschide plicul, în care se află o bancnotă de 100 de lei.
● Tot în buzunarul de la halat lasă banii şi un bărbat din satul Buda, programat şi el pentru operaţie. După ce pacientul pleacă din cabinet, medicul scoate din buzunar bancnotele primite și le așază chiar „în spațiul situat deasupra camerei de supraveghere”, notează anchetatorii, care spun că erau 6 sau 7 bancnote de 100 de lei.
● În cabinetul medicului din policlinica spitalului intră două femei din satul Blăgeşti. Una dintre ele e în scaun rulant. Medicul o consultă, apoi primeşte de la însoţitoarea pacientei 100 de lei mită.
● O femeie din Buhuşi, care fusese operată de Toron, vine la control şi, după ce e consultată, îi dă medicului „bunuri constând în pachete de ţigări, cu titlu de mită pentru prestaţia medicală ce fusese efectuată”, după cum precizează anchetatorii. Aceeaşi femeie a mărturisit ulterior că i-a mai dat chirurgului 200 de lei pentru operaţie.
● O femeie din satul Frunzeni, care are soţul internat de două zile pe secţia Chirurgie, îi aduce medicului Toron, care urma să-l opereze, „bunuri într-o sacoşă de culoare roşie, precum şi o sumă de bani (50 sau 100 de lei)”. La câteva zile după ce bărbatul este externat, soţia lui se întoarce în cabinet şi-i dă medicului o altă sacoşă roşie şi 50 de lei.
Potrivit imaginilor video, într-o singură lună, medicul a primit de 22 de ori bani sau bunuri de la pacienţi. Camerele video au surprins-o şi pe asistenta din cabinet, Ana Floareş, în timp ce primea de la pacienţi sume cuprinse între 5 şi 20 de lei sau pachete de cafea, pentru fiecare manoperă medicală. Mituitorii: oameni bolnavi şi săraci. Poliţiştii au analizat imaginile video, apoi au obţinut, din registrele spitalului, numele pacienţilor medicului Toron. S-au făcut verficări şi la evidenţa populaţiei, iar în final au fost identificate 19 persoane care i-au dat mită chirurgului. Erau oameni „cu o stare de sănătate precară”, „în situaţii financiare modeste, cei mai mulţi dintre ei fiind pensionari sau beneficiari de ajutor social”, notează procurorul. Audiaţi, ei au invocat „regulile nescrise” care există în relaţia pacient-medic.
Unii au mărturisit că au dat mită pentru că, fiind îngrijoraţi că nu vor primi îngrijiri medicale corespunzătoare, au vrut să se asigure că vor fi trataţi corect. Alţii, în semn de recunoştinţă pentru serviciile de sănătate de care au beneficiat, „servicii de sănătate la care au dreptul cu titlu gratuit”, subliniază procurorul. Au fost puşi sub acuzare pentru dare de mită, infracţiune pedepsită de Codul Penal cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Au fost eliminate înregistrările convorbirilor telefonice Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a finalizat ancheta în noiembrie 2021. Atunci, s-a decis renunţarea la urmărirea penală în cazul pacienţilor care au dat mită, întrucât, au explicat procurorii, „nu există un interes public”. Soluţia a fost confirmată de Tribunalul Bacău. Tot în noiembrie 2021, din lipsă de probe, Parchetul a dispus clasarea pentru şapte dintre infracţiunile de luare de mită filmate în octombrie, dar şi pentru alte trei, mai vechi, reclamate de pacienţi. Astfel, medicul Toron a fost trimis în judecată pentru 15 infracţiuni de luare de mită.
Dosarul a ajuns la Tribunalul Bacău, unde un judecător a verificat dacă ancheta e corectă, iar probele legal obţinute. Mouhannad Toron, prin avocat, a susţinut că toate înregistrările din dosar sunt nule, pentru că au fost realizate cu sprijinul Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (CNIC) din SRI. Dar activităţile de supraveghere au fost făcute doar de poliţiştii de la Operaţiuni Speciale, iar echipamentele folosite de ei, deşi conectate la sistemele tehnice ale CNIC, erau ale poliţiei, a subliniat judecătorul, care a decis că procesul ar putea începe. Medicul a contestat decizia, iar în ianuarie 2023, Curtea de Apel Bacău i-a dat câştig de cauză şi a spus că din dosar trebuie excluse toate înregistrările convorbirilor telefonice, fiindcă SRI „s-a implicat (…) în obținerea probelor”. Apoi, dosarul a fost restituit Parchetului, după ce procurorul a omis să elimine din rechizitoriu orice referire la probele excluse. Din 15 luări de mită, au rămas 13 În aprilie 2023, dosarul s-a întors la tribunal. De data aceasta, parchetul îl acuza pe medicul Toron de săvârşirea a 13 infracţiuni de luare de mită. Tribunalul Bacău a dat din nou undă verde procesului, însă medicul a contestat iar decizia. Motivele: la tribunal n-a fost un complet specializat în judecarea cauzelor de corupție, iar anchetatorii au strâns probe într-un „mod neloial, chiar nelegal, exclusiv în susținerea unei eventuale vinovății a inculpatului”. Curtea de Apel Bacău a respins însă toate contestaţiile şi a decis, pe 11 ianuarie anul acesta, că medicul Toron poate fi judecat. Tribunalul Bacău nu a fixat încă primul termen al procesului.”
(urmeaza reeditarea episodului cu inregistrarea si amenintarea lui Poiana de catre Florin Diaconu/PNL, iulie 2020)
Articolul complet se poate citi aici