Cartea pe care o prezentăm în această săptămână este volumul de poezii ,,nu striga niciodata ajutor” a lui Mircea Cărtărescu. Sub egida editurii Humanitas, autorul publică un cochet volum de poesii de 123 de pagini, in format 130x235mm. Simplu, dar nu simplist, volumul poetului ne aruncă, la o distanță apreciabilă de primele șapte volume de poesie, într-o lume distinctă de cea cu care ne-a obișnuit autorul. După o pauză de 30 de ani, volumul de față ,,reprezintă o întoarcere la simplitatea și generalitatea poeziei genuine, imediate și emoționale, dezbrăcate de sofisticarea intelectuală și culturală din vechea sa poezie”. Fără vreo prefață simandicoasă, fără alte introduceri sau prezentări desuete, la deschiderea cărții suntem aruncați direct în brațele versurilor libere.
,,Nu este o carte pentru specialistii in literatura, nu este o carte pentru criticii literari, este o carte pentru cei care iubesc poezia in mod discret, care citesc cartile de poezii fara ca neaparat sa simta nevoia sa se exprime despre ele… fiorul pe șria spinării care ne spune că o poezie a însemnat ceva pentru noi.” spune autorul in mesajul video de mai jos. Si avem toată încrederea că așa este, având în vedere delicatețea cu care poetul îsi prezintă cartea.
Poesiile din acest volum nu sunt neapărat optimiste, dar reflectă, poate, o stare de spirit momentană a ființei autorului. Poate fi o stare trecătoare, transpusă în versuri, sau poate că este un ,,modus vivendi” al autorului – nu avem de unde ști. Dar, pentru cititor, slova este cea care aduce emoție, care trezește imaginație, care poate că ne dă de gândit. Așa cum am susținut mereu, descoperirea proprie este fundamentală oricăror altor descrieri. Pentru că, în final, poesia este simțire.
Dacă ai o problemă, zic eu…
,,să nu strigi ajutor
fiindcă nu e nimeni
în jurul tău
să te audă”.
Prezentarea volumului chiar de autor…