Lăsata secului de carne și secretul fripturii de pui la cuptor

Daca azi tot este lăsatul secului de carne pentru postul Sfintelor Pasti 2024, ce-ar fi să facem o rețeta mai specială? De exemplu, pui la cuptor cu mujdei si mamaliguta caldă. Ei, vezi ca-ți lasă gura apă? Imaginea de mai jos face cat o mie de vorbe. Dar pentru ca unui secret îi stă bine să fie dezvăluit, să purcedem. In timp ce unii se ocupă de rețetă, alții pot citi alene despre ce însemnă lasatul secului aici.

Rețeta se poate face cam asa. După ce alergi bine prin supermarket un pui (de gaina) rotofei, cam la doua kile, il iei si-l asezi in cosul de cumparaturi. Acolo mai poti arunca niscaiva bunatati pe care-i musai sa le pui pe masa de azi. Caci nu poti sa ghicesti cine vine la cina, vorba filmului cu Spencer Tracy si Katrine Hepburn. De exemplu, o sticlă de vin demisec din podisul Tarnavei, cam asa. Apoi, ceva piper alb sau un piper boabe mozaic. E mai parfumat, mai aromat si prin bogatia de gusturi nu te ințeapă pipereala dură. Un ulei bun, de floarea soarelui, ceva sare daca n-ai p-acasa si alte codimente care sunt bine asociate carnii de pui. Caci se stie că puiul de magazin este cam fad la gust, mai ales pieptul.

Odată ajunși acasă, predăm puiul soției și, în timp ce noi ne ocupăm de pus vinul la rece, dânsa poate începe tranșarea puiului cu un cuțit bine ascuțit. Și dacă tot face nevasta trebușoara asta, noi putem să descriem, în dulcele grai moldovenesc, toată tevatura unui pui ce va fi servit la lăsata secului de carne.

Cum dintr-un pui de două kile nu poți sătura două familii cu copii, e musai să pui pe masă ceva antreuri, o ciorbă de burtă după cum v-am povestiti aici si apoi friptura de pui la cuptor. Dacă nu, ia mai bine doi pui barosani și toată lumea va fi mulțumită. Atenție, și vinul pentru gospodari, și sucurile pentru cei mici trebuie dublate!

Ingrediente:

  • un pui de minim două kile, de pe care se iau pulpele, aripile si pieptul
  • trei linguri de ulei
  • un pahar de 80ml de vin demisec (Tarnave) si 40ml apă
  • un praf de piper alb sau mozaic
  • sare
  • optional cimbru sau busuioc

După tranșare, carnea se spală bine, se usucă cu un șervet și se așează domol într-o tavă medie. Cuptorul bine încins abia asteaptă tava pentru nu mai putin de 45 de minute, iar dacă vreți ca puiul să fie mai crocant, lăsați-l mai mult cu încă 15 min. Vinul demisec trebuie răcit numaidecât.

malai degerminat

În tot acest timp cât v-am povestit rețeta, nevasta dvs. poate pune de mămăligă. Se zice că o fată-i bună de măritiș dacă știe a face mămăligă. Căci măliga moldovenească se face vîrtoasă, coaptă la foc domol, până se desprinde coaja de pe ceaunul de tuci. După ce se o răstoarnă pe fundul de lemn, femeile de altădată (bunică-mea de exemplu) obișnuiau să o taie cu ața. Această ,,ață de măligă” se păstra curată într-un cui și era destinată doar acestei mici operațiuni zilnice. Trebuie spus că o mămăligă este gustoasă doar din făină de porumb moldovenesc (soiuri vechi, nehibridate!). Mălaiul din comerț este degerminat (fără germenele de porumb!), fiind obținut prim măcinarea parții sticloase a bobului, nicidecum din partea moale și gustoasă. Astfel, ceea ce cumpărăm este un produs de slabă calitate. Mălaiul de la piață, produs de unii dintre țărani, este incomparabil mai gustos. Dacă nu credeți, citiți ambalajul tuturor pungilor de mălai și vă veți convinge. Un studiu despre malaiul degerminat se poate citi aici.

Friptura de pui se mănâncă cu mâna, fără fandoseli și farafastlâcuri. Ce plăcere mai mare este decât să alegi mujdeiul prin strachină cu o pulpă de pui rumenită gospodărește?

Și acum să dezvăluim secretul fripturii de pui la cuptor. Gustul său este foarte bun dacă servești friptura de pui și celelalte de-ale gurii alături de cei dragi, dacă ai sufletul deschis și ești binevoitor. Lăsatul secului este ultima zi în care credincioșii se pot bucura de alimente bogate, înainte de post. În această zi se consumă mâncăruri de dulce gustoase, uneori în semn de sărbătoare, deoarece în următoarele 40 de zile, postul va fi mai riguros, iar credincioșii se abțin de la anumite alimente și activități. În duminica de Lăsatul Secului dinaintea Postului Paștelui 2024, românii creştin-ortodocşi obişnuiesc să-şi viziteze naşii de cununie.

Recommended For You