COMUNICAT: erată în fila lunii martie a calendarului ortodox

Arhiepiscopia Romanului si Bacaului aduce la cunostinta publica urmatoarea erată în tipărirea filei lunii martie din calendarul de perete cu 12 file.

,,Aducem la cunoștința credincioșilor care au achiziționat calendare de perete cu 12 file, de la pangarele bisericilor de pe cuprinsul  Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului că, dintr-o regretabilă eroare asumată de tipografie, o parte dintre acestea au o greșeală în luna martie, unde dezlegările la pește din „săptămâna albă” (11-17 martie, n.red.) apar, în mod eronat, în prima săptămână din Postul Mare (18-24 martie, n.red.)

La mijlocul lunii noiembrie 2023, când a fost sesizată această eroare, s-a convenit retipărirea paginii cu Luna Martie, urmând ca la pangarele bisericilor sa se schimbe pagina greșită.
Pentru că ni s-a adus la cunoștință faptul că, înainte de a face această  modificare, au fost distribuite calendare eronate, ne cerem scuze pentru acest inconvenient și reamintim credincioșilor că Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. De aceea doar două zile din timpul acestui post sunt consemnate în calendar cu dezlegare la untdelemn, vin și pește: Buna Vestire (25 martie) și Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile (28 aprilie).”

Nota redactiei: această sesizare este binevenită deoarece unii credincioși, care nu cunosc cu exactitate datele de dezlegare la pește, dar care doresc a posti așa cum se cuvine, nu și-ar fi putut îndeplini dorința din cauza acestei erori. Pe de altă parte, orice drept măritor credincios ortodox ar trebui să știe, din fragedă pruncie, că în postul Sfintelor Paști există doar două dezlegări la pește: de Buna Vestire și de Florii. Spre deosebire de Postul Crăciunului, unde dezlegările la pește sunt mult mai numeroase.

Mai jos sunt date fila de calendar luna martie tipărită eronat (stânga) si fila de calendar tipărită corect (dreapta)

Recommended For You