Consilierul Vinca prins conducând fără asigurare auto (I)

Doru Vinca, consilier PMP, a fost surprins astăzi, orele 15, conducând mașina personală fără a avea toate actele în regulă.
Contactat de Gazeta de Buhusi, Doru Vinca sustine ca după ce fusese la cumpărături la LIDL, un echipaj al Poliției Buhuși l-a oprit pe strada Siretului. El spune că la verificarea actelor tinerii polițisti au constatat că autovehiculul său marca AUDI (foto) avea asigurarea expirată. Consilierul Vinca spune că, fiind la prima abatere, echipajul de la Poliția Buhuși i-a aplicat doar un avertisment și i s-au ridicat plăcuțele de înmatriculare ale mașinii. Tot el afirmă că permisul auto nu i-a fost ridicat/suspendat, fara a face referire la alte acte.
La ora redactării articolului (ora 18) consilierul a declarat pentru Gazeta de Buhusi că deja si-a reinoit asigurarea auto, iar mâine își va putea recupera plăcuțele de înmatriculate de la sediul Inspectoratului Judetean de Poliție Bacău.
Doi martori oculari din zonă confirmă faptul că consilierul a fost oprit de echipajul de Poliție și i s-au luat numerele de inmatriculare. Este cunoscut faptul că în zonă circulă multe persoane care consumă alcool, iar echipajele de Poliție face verificări in mod regulat.
Pe de altă parte, conform Legii pentru  asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (legea nr.132/2017), se preved santiunile următoare la lipsa asigurarii RCA:
  • amenda de la 1.000 la 2.000 de lei (conform articolului 37, alineatul 9 din lege);
  • retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare
  • retinerea placutelor de inmatriculare.

,,(9) Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art. 3 și a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) și (7) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea și aplicarea acestora se fac de către personalul poliției.

Mai mult, dacă de la data la care polita RCA a expirat au trecut mai mult de 3 luni, atunci consilierul Vinca se poare găsi inclusiv in situatia de a-i fi suspendata posibilitatea de inmatriculare a autovehiculului. Doru Vinca are la dispozitie, conform legii, 30 de zile in care sa inchei o polita.
Între declarațiile consilierului Vinca și prevederile legale există niste discrepanțe și anume:
a) dansul a afirmat că nu a primit amendă de la Politie, însă legea prevede chiar amendă și nimic altceva. În acest caz, ori Vinca minte, ori polițiștii buhușeni nu au aplicat legea intocmai.
b) Vinca nu ne spune că i s-ar fi retinut certificatul de inmatriculare sau permisul de conducere, ori legea prevede exact așa ceva. Și aici aceeași situație: ori Vinca a ,,omis” să ne spună, ori polițiștii buhușeni nu au aplicat legea intocmai.
În partea a doua prezentăm raspunsul Politiei Judetului Bacău cu privire la acest caz.

Recommended For You