,,Participă la reciclare” – primăria Buhuși vă învață cum să reciclați deșeurile

Primaria Buhuși a demarat o campanie de informare și educare a buhușenilor cu scopul colectării selective a deșeurilor. In prima fază, primăria Buhusi a tipărit un numar de cateva mii de pliante pentru a fi distribuite populatiei (foto sus). Sub titlul ,,Participă la reciclare” pliantul arata, pas cu pas, modul de colectare si reciclare a diferitelor categorii de deșeuri.

Categoriile principale de deșeuri sunt:

  • plastic si metal
  • hartie si caton
  • compost- deseuri biodegradabile
  • DEEE – deseuri electrice, electronice si electrocasnice
  • deșeuri din construții

La fiecare dintre categoriile enumerate mai sus este arătată modalitatea de colectare selectivă., dar si ce NU se colectează selectiv. Spre exemplu, la categoria ,,plastic si metal” este specificat in clar ca ambalajele de plastic ce au fost umplute cu substante toxice, corozive (acizi, baze) sau uleiuri minerale, tacamurile de plastic, seringile, ghivecele de flori, jucariile de plastic, folia de aluminiu alimentar si vesela si tacamuri din metal NU se colectează selectiv.

Sunt prezentate totodată si diferse informații interesante la o rubrică ,,Știați că…” care are rolul de a informa cititorul de diverse aspecte importante privitoare la necesitatea coletării selective pentru protejarea medilui inconjurator.

Pliantul arată că deseurile electrice/electronie/DEEE si cele voluminoase (mobile, saltele, covoare) se pot preda la centrul de colectare organizat de primaria Buhusi. Adresa acestuia este Sala Polivalenta- str. 1Mai, in fiecare zi de marti si joi, intre orele 8-12.

Compostul se va depozita in curtea proprie a cetateanului, in unitatile de compost distrbuite de primarie (pubele negre tronconice). Deseurile vegetale (frunze, crengi, lujeri) Nu trebuie scoase in strada!

Totodată pliantul realizat de primăria Buhusi invită cetățenii care au deșeuri de construcții si amenajare locuință (moloz, beton, rigips, etc) să apeleze CONTRA COST la firma privată de salubritate a orasului. Această precizare pentru cetățeni vine în contradicție cu actiunile întreprinse chiar de administratia primăriei Buhusi, si anume  depozitările ilegale de deșeuri in zona Ciolpani – betoane sparte de la lucrarile de reabilitare a strazii Ion Ionescu de la Brad si altele străzi centrale. Depozitări sesizate de Garda de Mediu Bacau si amendate cu suma de 25.000 de lei. Cele doua institutii sunt in proces (dosar 728/199/2023), primaria Buhusi contestand amenda. In cazul in care primaria pierde, cine va plati amenda?

Pliantul format 45×21 cm (3×15/21) va fi distribuit in curand.

 

Recommended For You