Câți buhușeni au drept de vot?

Scăderea populației orasului Buhusi a determinat, implicit, si scăderea numărului locuitorilor buhușeni cu drept de vot. Ce inseamnă un locuitor din Buhuși cu drept de vot in contextul alegerilor comasate din 2024? Conform legii, o persoană are drept de vot în Buhuși dacă are, la data votării, 18 ani împliniți si are domiciliul aici. Iar logica de bun simț, elementară, ne spune că in orice localitate populația cu drept de vot este mai puțină decât numărul total al locuitorilor. Asta pentru că elevii (7-18 ani) si copii mici (0-6 ani) nu au drept de vot, dar sunt locuitori care orice alt cetatean. Însă, în Romania, însăși instituțiile statului se joacă de-a ,,alba neagra” cu cifrele. Iar asta se face la comandă politică, fără îndoială.

Conform datelor definitive ale recensamântului din 2021, populatia rezidentă in Buhusi este de 14.152 de persoane (0-85ani +), dintre care populatie aproximativa fara drept de vot (categoriile 0-17 ani) sunt 3374. Deci, la Buhusi, numarul maxim de alegători ar fi de 10.778 (adică 14152 – 3374).

Insă, conform ultimului anunt al Autoritatii Electorale Permanente, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral oraș Buhusi, la data de 31 martie 2024, este de 18.537 de persoane, in crestere față de 18.361 persoane raportate de Primaria Buhusi la data de 4 martie a.c. De unde a mai crescut populatia orasului Buhusi cu inca 176 de persoane CU DREPT DE VOT este foarte greu de spus. Pe de altă parte, tot primăria Buhusi spune, in mod ciudat, că numărul de locuitori ai Buhusiului, raportat de Institutul National de Statistica filiala Bacau pe 2022, este de 22.766 locuitori. Asta, desi tot statul spune, conform recensamantului citat mai sus, ca orasul are doar 14.152 de locuitori. De unde apar aceste diferente enorme la populatia cu drept de vot, de la 10.778 la 18.537? cui servesc aceste date umflate? Cert este că numărul mic al locuitorilor buhuseni se vede cu ochiul liber, confirmând datele recensământului.

Ca o curiozitate specifica unui targ prafuit precum Buhusi, exista un numar de 3252 de cetățeni români de nationalitate moldoveană care ,,locuiesc” in garsonierele nr. 3 si nr. 94 ale blocului 5/A de pe str. 9 Mai (copii si adulti). Dar despre faptul ca alesii locali ce conduc primaria Buhusi nu au facut nimic pentru remedierea acestei situatii cu alta ocazie. Asta desi aveau cadru legislativ OUG 97/2005 si Legea 162/2023.

Privind tabelul anexati imaginii de mai jos vedem ca in judetul Bacau exista desutle anomalii si anume ca numarul cetatenilor cu drept de vot este mai mare decat al locuitorilor in orasele Bacau, Buhusi, Onesti si Slanic Moldova (unde exista administratii PSD, dunga rosie). In celalalte orase cu administratie PNL (bulina verde), precum Moinesti, Comanesti, Darmanesti si Tg. Ocna cetatenii cu drept de vot sunt mai putini decat numarul locuitorilor din localitate, așa cum este si firesc.

Recommended For You

One Comment to “Câți buhușeni au drept de vot?”

Comments are closed.