Academia de Studii Economice: 108 ani de la fondare

De fiecare dată când aud sau citesc ceva despre ASE, gândul mă duce la tatăl meu. La începutul anilor 70 acesta absolvea această instituție prestigioasă de învățământ superior economic. Peste ani, de fiecare dată cînd merg la București și trec prin Piața Romană, clădirea ASE îmi reamintește de dânsul. Iar cuvântul ,,prestanță” este cel care îi descrie cel mai bine pe ambii. De aceea, astăzi, la sărbătorirea a 108 ani de la fondarea Academiei de Studii Economice vă prezint această instituție de învățământ românesc.

 

Academia de Studii Economice din București, (abreviat ASE), este o instituție publică de învățământ superior din București, România, fondată în anul 1913. Este cea mai importantă instituție de învățământ superior cu profil economic din România. Sediul ASE se află în Palatul Academiei Comerciale, situat în Piața Romană  din Bucuresti. În 2011, instituția a fost clasificată în categoria universităților de vârf din România, respectiv cea de „Universități de cercetare avansată și educație”. A.S.E. din București este prima la nivel național la domeniile Economie și Econometrie, Business și Management și Administrație și Politici Sociale în clasamentul QS World University Rankings 2017. La domeniul Economie și Econometrie ASE se află în top 301-350 din lume. ASE participă pentru prima dată la prestigiosul QS World University Rankings, întrucât începând cu această a 7a ediție a fost introdus domeniul Economie și Econometrie și clasificarea universităților se face pe domenii și subdomenii.

EVALUARE ASE ocupă locul 201-300 în domeniul Științe economice, în care sunt incluse 500 de instituții de învățământ superior din întreaga lume. Pe primele trei locuri din acest domeniu se află universitățile americane Harvard University, University of Chicago și University of California, Berkeley, ASE devansând universități de prestigiu precum City University New York – Baruch College (SUA), EDHEC Business School (Franța) și University of Liverpool (Marea Britanie).

FACULTĂȚI  În prezent există 13 facultăți în cadrul universității :

MITUL ,,BILEI” de pe clădirea ASE

Inca dinainte de 1989, exista o legendă cu bila din vârful cupolei clădirii Academiei de Studii Economice, o glumă facută pe seama numarului mare de studente din Academie. Inițial, o astfel de bilă a fost si pe cladirea Universității din București, și despre aceasta se spunea că nu era o bila oarecare, ci una care va cădea atunci când prima virgină avea sa fie licențiată. Insă legenda a fost spulberata, atunci cand arhitecții au hotărât să dea jos bila de pe cladire. Mitul cu bila a reaparut atunci cand pe cladirea din strada Caderea Bastiliei a fost instalata o bila deasupra Aulei Magna, locul unde avea lor festivitatea de absolvire. Daca pana in 1989 se spunea ca aceasta va cadea cand la ASE va absolvi cursurile prima virgina, dupa 1990 s-a spus ca ea va cadea cand in institutie va intra prima studenta virgina.

ISTORIC  Acum 108 ani, în 6 aprilie 1913, s-a înființat, la București, Academia de Studii Economice (ASE), prima instituție de învățământ superior economic din România.
Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti a fost inființată sub titulatura Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti (AISCI), prin Decretul Regal nr. 2978, publicat, ca lege, în Monitorul Oficial nr. 12. Anterior, la 22 octombrie 1912, s-a constituit o comisie, condusă de Nicolae D. Xenopol (fratele istoricului A.D. Xenopol), ministrul Industriei şi Comerţului, care să pregătească proiectul de lege pentru înfiinţarea unei Academii Comerciale. Din comisie făceau parte: Stanislas Cihoschi, profesor la Şcoala de Ştiinţe de Stat, considerat unul dintre iniţiatorii legii, Ion Răducanu, M. Brătilă, directorul Şcoalei Superioare de Comerţ din Bucureşti, G.I. Juvara, directorul Comerţului din Ministerul Comerţului şi Industriei și D. Hagi-Teodoru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Bucureşti. La 20 februarie 1913, Senatul României a dezbătut şi adoptat proiectul de Lege pentru înfiinţarea Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale, iar la 20 martie 1913 proiectul a fost adoptat şi de Camera Deputaţilor. La 3 aprilie 1913, Senatul a aprobat definitiv, cu anumite modificări făcute de Camera Deputaţilor, Legea de înfiinţare a Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale. Instituţia a fost subordonată Ministerului Industriei şi Comerţului.
La 6 aprilie 1913, devenită ziua oficială a ASE, Regele Carol I al României a promulgat Legea de înfiinţare a instituţiei economice de învăţământ.
Data de 18 aprilie 1924 consemnează primul doctor al AISCI în persoana lui Iosif Gârbacea, iar în 15 ianuarie 1927, în clădirea din strada Cuza Vodă nr. 100, se deschide prima cantină studenţească a instituţiei. În 1926 a fost dat în folosinţă Palatul Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale – Corpul 1, construit între anii 1924-1926, în Piaţa Lascăr Catargiu, astăzi Piaţa Romană, şi pe strada Cometa (actuala stradă Căderea Bastiliei). Între anii 1932-1933, în Aula Magna a Palatului a fost realizată celebra frescă a pictoriței Cecilia Cuţescu-Storck, “Istoria comerţului românesc”. În 1935, a fost inaugurată “Clădirea Bibliotecii” – Corpul 2, pe strada Cometa, în continuarea aripii Corpului 1. În 1940 a fost dată în folosinţă “Clădirea Muzeului Comercial şi Biroului Comercial” (Corpul 3). La 15 decembrie 1931, este angajat profesorul Nicolae Iorga la Catedra de Istorie Generală cu dezvoltări asupra Istoriei Contemporane şi Istoriei Diplomatice (pe 4 noiembrie 1931 este recomandat de Ion Răducanu în Consiliul profesoral, Decretul Regal de numire nr. 62 este din 8 ianuarie 1932, care îl titularizează din 15 decembrie 1931). La 27 noiembrie 1940, sunt asasinaţi de către legionari profesorii Virgil Traian N. Madgearu (în pădurea Snagov) şi Nicolae Iorga (în pădurea Strejnic – Ploieşti). În aprilie 1944, sunt întrerupte studiile din cauza celui de-al Doilea Război Mondial; studenţii sunt evacuaţi din cămine. În luna iunie a aceluiaşi an, are loc evacuarea bunurilor, arhivei şi altor documente ale AISCI, împreună cu unii funcţionari, din sediul de la Bucureşti la Şcoala din comuna Ciulniţa, judeţul Muscel. La 30 septembrie 1944, este închis dispensarul studenţesc din strada N. Filipescu nr. 8 (actualmente Tudor Arghezi nr. 6 ). Clădirea a fost preluată de Comandamentul armatei URSS.
La 2 august 1948, are loc Reforma învăţământului, concretizată prin apariţia Decretului nr.175 al Prezidiului Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române. Academia de Ştiinţe Comerciale şi Cooperatiste (fosta AISCI) şi-a schimbat, prin Decretul 175/1948, numele în Institutul de Ştiinţe Economice şi Planificare (ISEP).
În anul 1958, Institutul de Ştiinţe Economice şi Planificare şi-a schimbat denumirea în Institutul de Ştiinţe Economice (ISE).
În 1967, Institutul de Ştiinţe Economice şi-a schimbat denumirea în Academia de Studii Economice (ASE). ASE avea următoarele facultăţi: Economia producţiei, Calcul economic şi cibernetică economică (nou înfiinţată), Comerţ (cu o nouă secţie: Economia comerţului exterior), Finanţe, Contabilitate, Economie generală.
În primul an de după evenimentele din decembrie 1989, are loc reorganizarea structurii învăţământului din ASE.
În prezent, Academia de Studii Economice este cea mai importantă instituţie de învăţământ economic superior din România, scopul fundamental constituindu-l pregătirea viitorilor specialişti în economie şi administraţie publică.
Surse: Wikipedia, Adevarul, ASE

Recommended For You