Orientul Mijlociu (II): SUA si Marea britanie doboară dronele ce vizează Israelul

O coaliție care include SUA și Marea Britanie ajută Israelul să doboare drone iraniene peste Iordania, Irak și Siria, în efortul de a stopa atacul și de a preveni o escaladare incontrolabilă.
În timp ce o grupare de drone și rachete de croazieră iraniene se apropia de granițele sale, Israelul și-a ridicat de la sol avioanele de luptă pentru a intercepta proiectilele sosite, potrivit rapoartelor de știri israeliene, și a fost sprijinit în efortul de către partenerii și vecinii săi.
„În conformitate cu angajamentul nostru ferm față de securitatea Israelului, forțele americane din regiune continuă să doboare drone lansate de Iran, care vizează Israelul”, a declarat reporterilor un înalt oficial american al apărării. „Forțele noastre rămân în poziție pentru a oferi sprijin defensiv suplimentar și pentru a proteja forțele americane care operează în regiune”. (The Guardian)
Update ora 13:
The New York Times citează doi oficiali israelieni care spun că, în total, Iranul a lansat 185 de drone, 36 de rachete de croazieră și 110 de rachete sol-sol. Iranul și-a lansat atacul ca răspuns la un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis ofițeri ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice de elită. Israelul nu a confirmat și nici nu a infirmat responsabilitatea atacului.
Majoritatea dronelor iraniene care zburau deasupra Siriei în timpul atacurilor Teheranului au fost doborâte de avioanele israeliene și americane – surse Majoritatea dronelor iraniene care zburau deasupra spațiului aerian al Siriei în timpul atacurilor Teheranului peste noapte au fost doborâte de avioanele israeliene și americane înainte de a-și atinge țintele în Israel, au declarat două surse de informații occidentale pentru Reuters, scrie The Guardian.

Ei au spus că interceptările aeriene au doborât zeci de rachete și drone trase de Iran care au zburat deasupra sudului Siriei în provincia Deraa, înălțimile Golanului sirian și mai multe locații din estul Siriei de-a lungul graniței cu Irakul. Apărarea antiaeriană americană a operat de la baza americană din al-Tanf, precum și de-a lungul graniței cu Iordan și în estul Siriei, unde Washingtonul deține sute de trupe în mai multe baze aeriene, a spus o sursă. Sistemele de apărare antiaeriană Pantsir pe care Iranul le operează din mai multe baze aeriene din interiorul Siriei au fost ineficiente în doborârea oricărei aeronave israeliene, au adăugat ambele surse, fără a oferi mai multe detalii. Surse din apărare au declarat pentru Guardian că se înțelege că taifunurile britanice RAF au fost implicate în doborârea dronelor iraniene peste Siria și Irak peste noapte (detalii aici ). 

Recommended For You