S-a tras linie la inscrierile candidatilor pentru localele 2024. In cursa au fost validati patru concurenti pentru functia de primar: Roxana Cohaltir, Vinca Doru, Ionel Turcea si Vasile Zaharia. La partide sau aliante, numarul acestora este de șase: AUR, ADU, PNL, PSD, Romi si PUSL. Ultimele doua nu au concurent pentru primarie, dar oricum acestea sunt partide-acolite PSD cu destinatia de a rupe din voturile nehotaratilor sau tefelistilor. Paradigma alegerilor din 2024 este una cel putin ciudata si neobisnuita.
Pe de o parte, Zaharia, primarul actual, are imaginea erodată mult și mare parte din lumea din oraș este nemulțumită de cei opt ani de mandat. Însuși Benea este nemultumit de prestația lui #Voievod, drept pentru care a trebuit să vină la Buhuși pentru a ,,impulsiona” echipa ,,ghiaurilor roșii”. Primarul si echipa sa administrativă a dat de gard toate obligațiile revenite prin raportele Curtii de Conturi Bacau. Astfel, a pierdut mai multe procese si implicit mulți bani. Nu a recuperat banii dvs, stimați buhușeni, pentru că a înițiat întârziat recuperarea în justitie. Termenele prescrise au fost principala cauză a pierderii banilor. Iar astea au fost doar câteva din greșelie mari făcute în cei 8 ani de mandat.
Pe cealaltă parte, contracandidatul principal Ionel Turcea, un ,,crocodil politic feroce” care domină vocal scena jocului din Consiliul Local, are un potențial de creștere. Simte mirosul de ,,sânge vărsat pe arena politică”. Carisma sa binecunoscută pare a fi tratată cu ,,Viagra”, fiind pregătită pentru a penetra orice. Fostul edil, devenit subit un ,,taur galben”, parcă prinde aripi pe fiecare zi ce trece spre ziua votării. Turcea pare a fi născut să fie politician. Dar uită un lucru elementar: ,,orice cal ajunge gloabă”, zice o vorbă populară. Iar timpul lui Ionel este expirat de mult. Asta nu înțeleg nostalgicii săi votanți, care pariază pe el. Și ajungem la vechea problemă a democrației post-decembriste: votăm răul cel mai mic… Oare?
În fine, ceilalti candidați – Doru Vinca și Roxana Cohaltir – parcă sunt niște chibiți pe lângă tabla de șah a istoriei locale.
Foarte vocal din fire si coleric la adversarul care l-a reclamat la ANI, Vinca are un nevralgic ,,călcâi a lui Ahile”: ca consilier, a fost sensibil mișcat de foșnetul verzisorilor. Discursul său este marcat de ură viscerală, având tendința de a se autoalimenta si deci a intra într-un efect similar cu microfonia. Acum patru ani mă așteptam ca Vinca să aibă un punct de vedere profesionist, echilibrat și argumentat pe linie economică. Degeaba: încă o covată cu speranțe deșarte răsturnată pe apa Bistriței. Acum ciorba sa este reîncălzită pentru un public naiv si frustrat. Pentru mine nu. Unii din admiratorii săi speră ca o vacă sterpă să dea lapte. Eu le spun că pot obține doar balegă și multă demagogie. Pentru că asta rezultă dintr-un mandat de consilier: vobe multe fără valoare, fără a fi propuse proiecte vizionare.
Premiera politicii locale este că pentru funcția de primar candidează pentru prima dată o femeie. Deși din afară gardul pare poleit cu aur, din inăuntru treaba e altfel. O doamnă cumsecade a intrat în jocul murdar al unor pesonaje cu trecut nu tocmai roz. Roxana si echipa ei sunt exact ca protagonistii fabulei lui Alecu Donici: racul, broasca si o știucă. Ei au tot timpul să se calbreze, să învețe să se respecte reciproc și să își gărească numitorul comun pentru a forma o echipă serioasă. Novici în politică, dar avizi de putere, unii fac orice pentru a ajunge la masa deciziilor. Sau pentru a vinde fotoliul iluzoriu ca pielea ursului din pădure. Conducerea bicefală este nocivă si generatoare de inconsistență. Lipsa de experiență politică, dar si lipsa de cunoștințe juridice elementare, sunt două din punctele nevralgice ale unei formațiuni venite pe scena politicii locale de la care mulți alegători așteaptă minuni. Eu le spun că minunile lumii sunt in altă parte, nu la Buhusi. Aici orice minune ține, în general, doar trei zile. Adesea sunt două zile și, de obicei, se întâmplă doar marțea.
(va continua)