Ziua albinei și importanța acestei folositoare insecte

,,Ziua Mondială a Albinelor, sărbătorită pe 20 mai, este un eveniment global important inițiat de Organizația Națiunilor Unite (ONU), începând cu anul 2018, pentru a atrage atenția asupra rolului esențial pe care albinele și alți polenizatori îl joacă în agricultura globală, dar și în menținerea ecosistemelor sănătoase. Data a fost aleasă în onoarea lui Anton Janša, un pionier în apicultura modernă, născut în această zi, în anul 1734. Janša provenea dintr-o familie de apicultori din Slovenia, unde apicultura este o activitate agricolă importantă, cu o tradiție îndelungată. Prin această sărbătoare, se dorește conștientizarea problemelor cu care se confruntă albinele și mobilizarea eforturilor pentru protejarea lor.
Albinele și alți polenizatori sunt esențiali pentru existența noastră, susținând agricultura și biodiversitatea la nivel mondial. Cele peste 20.000 de specii de albine și numeroși alți polenizatori sălbatici se confruntă cu provocări datorate activităților umane cum ar fi pierderea habitatului, utilizarea pesticidelor și schimbările climatice.
Albinele sunt responsabile pentru polenizarea a aproximativ 75% din culturile agricole din lume. Aceasta include o gamă largă de fructe, legume, nuci, care sunt esențiale pentru alimentația umană. „Serviciile” de polenizare oferite de albine sunt evaluate la miliarde de dolari anual la nivel global, contribuind semnificativ la economia agricolă. Albinele ajută la menținerea diversității genetice a plantelor prin polenizare, ceea ce contribuie la ecosisteme mai rezistente, mai sănătoase.
Recunoscând rolul crucial pe care tinerii îl pot juca în abordarea provocărilor cu care se confruntă albinele și alți polenizatori, tema aleasă pentru a celebra Ziua Mondială a Albinelor în acest an evidențiază importanța implicării tinerilor în apicultură și în eforturile de conservare a polenizatorilor, recunoscându-i drept viitorii administratori ai mediului nostru.
Campania din acest an are drept scop creșterea conștientizării în rândul tinerilor și a altor părți interesate de rolul esențial al albinelor și al altor polenizatori în agricultură, echilibrul ecologic și în conservarea biodiversității. Prin implicarea tinerilor în activități apicole, inițiative educative și capanii de conțientizare, putem inspira o nouă generație de lideri de mediu și îi putem împuternici să aibă un impact pozitiv asupra lumii.” spune muzeograf IA dr. Bogdan Tomozii de la Complexul Muzeal Ion Borcea Bacau.

ALBINELE. IMPORTANTA LOR PENTRU SUSTINEREA VIETII.

Albinele sunt printre cei mai importanți polenizatori din lume și sunt responsabile pentru polenizarea a peste 80% dintre culturile agricole utilizate în întreaga lume. Aceste culturi includ, dar nu se limitează la: mere, cireșe, portocale, pepeni, căpșuni, ardei, cartofi și multe altele. Pe lângă polenizarea plantelor, albinele sunt și producătoare de miere. Mierea este un aliment bogat în nutrienți și are proprietăți antimicrobiene și antioxidante. Consumul de miere poate ajuta la îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar, reducerea inflamației și a nivelului de colesterol, precum și la promovarea sănătății sistemului digestiv.

Din păcate, populațiile de albine sunt amenințate în prezent de diferite factori, precum schimbările climatice, pesticidele și pierderea habitatelor naturale. Dacă populațiile de albine continuă să scadă, acest lucru va avea un impact negativ asupra agriculturii și a ecosistemelor în general. De aceea, este important să protejăm albinele și habitatul lor natural, pentru a ne asigura că ele vor continua să joace un rol vital în susținerea vieții pe Pământ.

CE PUTEM FACE PENTRU A AJUTA ALBINELE? 

Există mai multe lucruri pe care le putem face pentru a ajuta albinele și a proteja populațiile lor:

 1. Plantăm flori și plante care atrag albinele. Albinele sunt atrași de flori cu petale colorate, cum ar fi margaretele, lavanda, salvie, trandafiri și alte flori care produc nectar și polen. Plantarea de flori și plante care atrag albinele poate fi o modalitate excelentă de a le oferi o sursă de hrană în timpul sezonului de polenizare.
 2. Evităm utilizarea pesticidelor nocive. Pesticidele sunt toxice pentru albine și pot ucide sau afecta negativ sănătatea lor. În loc să utilizăm pesticide, putem alege opțiuni mai sigure, precum plantele care resping insectele dăunătoare sau utilizarea de metode de control natural, cum ar fi plantele companion sau utilizarea de insecte benefice.
 3. Instalăm case pentru albine. Instalarea unei case pentru albine poate oferi un adăpost sigur și un loc de reproducere pentru albine. Există multe tipuri de case pentru albine disponibile pe piață sau putem construi una singuri.
 4. Cumpărăm miere de la apicultori locali. Cumpărarea de miere de la apicultori locali poate sprijini economia locală și poate contribui la menținerea populațiilor de albine în comunitatea noastră.
 5. Educăm alții despre importanța albinelor și despre ce pot face pentru a ajuta. Informarea altora despre importanța albinelor și despre cum putem ajuta poate ajuta la creșterea gradului de conștientizare și la promovarea unui mediu mai sigur și mai sănătos pentru albine

PERICOLELE PENTRU ALBINE SUNT:

Albinele sunt expuse unor mulți factori de risc, iar unele dintre cele mai mari amenințări pentru populațiile lor sunt:

 1. Pesticidele: utilizarea pesticidelor agricole poate afecta negativ sănătatea albinelor, ducând la îmbolnăviri, moarte sau pierderea abilităților de polenizare.
 2. Boli și paraziți: albinele pot fi afectate de o serie de boli și paraziți, inclusiv varroa, nosematoza, american foulbrood și alte boli bacteriene, virale și fungice.
 3. Pierderea habitatului și a zonelor de hrană: urbanizarea, defrișările și agricultura intensivă pot duce la pierderea habitatului și a zonelor de hrană pentru albine.
 4. Schimbările climatice: schimbările climatice pot afecta disponibilitatea hranei și pot duce la perturbări ale ciclului de viață al albinelor.
 5. Bolile și paraziții introduse: unele specii de albine au fost afectate de boli și paraziți introduse accidental sau intenționat din alte părți ale lumii.
 6. Păsările și alte animale care se hrănesc cu albine: unele păsări și animale se hrănesc cu albine și pot afecta negativ populațiile acestora.
 7. Poluarea: poluarea aerului și a apei poate afecta negativ sănătatea albinelor.

Este important să luăm măsuri pentru a proteja albinele și pentru a promova un mediu mai sigur și mai sănătos pentru ele. (sursa aici)

Mai multe despre insectele polenizatoare aici.

Programul UE ,,Inițiativa cetățenească europeană (ICE) „Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor, pentru un mediu sănătos”

 

Recommended For You