CARTE – Ce vrem de la președintele țării?

,,Nu vreau să am un președinte despre care să nu știu la ce se privepe de fapt. N-aș vrea să am un președinte care a făcut, o dată sau de mai multe ori, proba lipsei de onestitate. N-aș vrea să am un președinte fără experiență de viață și de oameni, necopt, sigur de sine fără temei, mândru că e președinte, ros de ambiții impure și de pervenitism.” (Andrei Pleșu)
Câteva detalii despre această carte (denumită ,,Ghid civic pentru alegătorii români”) pe care alegătorul cu ceva conștiință civică care, dacă nu o cumpără, măcar ar trebui să o citească, sunt date mai jos.
Sub auspiciile editurii Humanitas, proaspăta apariție editorială din acest an se bucură de o prefață scrisă de Andrei Pleșu.  Acesta mărturisește că s-a ferit de multe ori să răspundă public la întrebarea ,,Cum trebuie să fie un președinte?” Și pe bună dreptate, pentru că fiecare categorie socială are un tipar mental despre cum ar trebui să fie un președinte. Cu toate acestea, niște linii directoare minime există. Iar Pleșu spune că ,,porniți pe cale aceasta a căutării de Feți-Frumoși, de ,,portrete-robot” întrupate, de soluții perfecte, vom sfârși prin a nu mai merge la urne.” Binecunoscutul scriitor spune că este mai realist ,,să ne întrebăm ce este de ales din ,,oferta pieței””.  Acesta exclude din start tipare de președinti de tipul ,,eroii salvatori” sau de tipul ,,Cum nu vii tu, Țepeș doamne?” sau mai vechiul model cu față umană ,,săraci și cinstiți” care tolerează uncheșește dezmățul din jur.
Cartea este o culegere de texte a trei autori, profesori si politologi cunoscuți în România: Cristian Preda (Bucuresti), Ciprian Mihali (Cluj) si Sorin Ioniță (Bucuresti).
Făcând un salt aleator printre paginile cărții pe care oricum nu avem intenția de a o povesti, căci astfel am ,,strivi corola de minuni a lumii”, ajungem la pagina 73 și cităm din Sorin Ioniță. Acesta arifă că ,,orice carieră politică sfârșește inevitabil într-un eșec”. Autorul arată, cu cifre, cum scade încrederea președintelui ales la început de mandat (55-60%) și până la sfârșitul mandatelor (uneori chiar 8%).
Cartea de 115 pagini format A5 conține și cinci anexe de texte referitoare la diverse aspecte juridice referitoare la îndatoririle președintelui, la modificările aduse pe parcursul timpului la Constituție și prevederi ale tezelor referitoare la Adunarea Constituantă. Volumul este, de departe, un ghid strict necesar, critic, pentru oricine își pune minime întrebări despre cum trebuie să fie președintele României. Este un bun început pe calea analizei corecte, pertinente, a realității politice din România, mai ales că votul pentru președinte este, la majoritatea românilor, unul emoțional și în lipsă de cunoștințele elementare despre asemenea responsabilitate politică.
Cartea costă 29 de lei, iar cei care aleg să o cumpere nu vor regreta această mică sumă dată pentru educația lor civică.

Recommended For You