APM lanseaza programul ,,Casa Verde Fotovoltaice 2024″

Agentia de Protectie a Mediului Bacau informeaza lansarea programului de finantare fotovoltaice. Pentru regiunea Nord-Est, unde este prins si judetul Bacau, sunt alocate suma de 319.380.000 lei si incepe la 1 oct. 2024.
“În anul 2024, Administrația Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ 2 miliarde de lei. Scopul nostru este să facilităm accesul unui număr cât mai mare de beneficiari la finanțarea oferită prin acest program. Ne dorim să asigurăm resursele necesare pentru a sprijini implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice în alte aproximativ 67.000 de gospodării, astfel că, după această sesiune vom putea discuta despre aproximativ 200.000 de gospodării care își vor reduce costul facturii la energie electrică și care vor utiliza energie verde. Sesiunea din 2024 aduce noutăți deosebit de importante în cadrul Programului. Este vorba despre finanțarea instalațiilor pentru stocarea energiei electrice produse de panourile fotovoltaice, o măsură esențială pentru maximizarea eficienței și independenței energetice a gospodăriilor. Totodată, am crescut considerabil subvenția, de la 20.000 lei la 30.000 lei, oferind astfel un sprijin financiar mai mare pentru cei care doresc să investească în energia verde. Pentru a simplifica procesul de înscriere am adus îmbunătățiri semnificative aplicației informatice dedicate programului. Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, permițându-le astfel beneficiarilor să se familiarizeze cu aplicația și să fie pregătiți în avans. În ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate, eliminând astfel stresul și aglomerația. Ne dorim să asigurăm un proces de înscriere cât mai eficient, astfel că am decis ca fiecare regiune să aibă o zi destinată înscrierii și nu trei zile cum a fost anul trecut, având în vedere faptul că banii alocați s-au epuizat de fiecare dată într-un timp record. Această măsură va reduce semnificativ riscul de supraîncărcare a platformei și va oferi fiecărui solicitant șanse egale de a beneficia de finanțare.” a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian NECULAESCU.

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024 cuprinde, pentru prima oară, finanţarea stocării curentului electric care este produs în gospodărie, prin acumulatori, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, transmite Agerpres.

„Noutatea programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024 este legată de faptul că pentru prima oară finanţăm şi stocarea. Cu alte cuvinte, curentul pe care îl producem în timpul zilei îl putem consuma în propria gospodărie noaptea, folosind acumulatori de minim 5 kilowaţi, pe care îi finanţăm tot cu 90%, aşa cum finanţăm şi panourile fotovoltaice”, a afirmat Fechet după şedinţa de guvern, întrebat în legătură cu acest program. El a menţionat că această decizie a fost luată ca urmare a faptului că „un număr însemnat de prosumatori se trezeau că erau decuplaţi de la reţea în mijlocul zilei”.

Documentele pe care le încarcă solicitantul persoană fizică în aplicaţie sunt:
a) actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicaţie;
b) certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat de la ANAF;
c) certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local;
d) extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie;
e) copia cărții funciare colective, dacă este cazul.
Solicitantul se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru un singur imobil. Pentru solicitantul persoană fizică este eligibil proiectul care se implementează la adresa menţionată ca domiciliu în cartea de identitate.
Documentele pe care le încarcă solicitantul unitate de cult în aplicaţie sunt:
a) certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat de la ANAF;
b) certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local;
c) extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie.
Solicitantul unitate de cult se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil.
ATENTIE! Aplicaţia informatică nu permite modificarea/înlocuirea/eliminarea documentelor încărcate de către solicitant. Toate informaţiile necesare participării în Program sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secţiunea Programe de finanţare > Sisteme fotovoltaice.
Detalii mai jos:

Recommended For You