Nestor Rateș, o legendă la microfonul libertății

Pe 31 octombrie a.c., Nestor Rateș ne-a părăsit. Această legendă la microfonul libertății s-a stins la 91 de ani, anuntul fiind facut de IICMER. ,,Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță cu tristețe trecerea în eternitate a jurnalistului și scriitorului Nestor Rateș (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc și o voce neobosită a libertății și adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă.”

,,Pe parcursul a douăzeci de ani, în redacțiile din Washington, München și Praga, Nestor Rateș a fost de două ori director al departamentului românesc, oferind românilor acces la informații esențiale despre evoluția lumii, inclusiv despre evenimentele din alte țări comuniste. Alături de alte voci cunoscute ale exilului românesc, precum Ghiță Ionescu, Nöel Bernard, Vlad Georgescu, Emil Georgescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Mircea Carp, Cornel Chiriac, Ion Ioanid, Gelu Ionescu, Șerban Orescu, Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteanu, Liviu Tofan, a contribuit la menținerea speranței și conștiinței libere a românilor.
Nestor Rateș va rămâne în amintirea tuturor ca o voce a conștiinței și un simbol al rezistenței prin cuvânt împotriva unui regim represiv.” arata IICMER in comunicat, fara a preciza locul decesului.
Nestor Ratesh este autorul cartii “Romania: The Entangled Revolution”, publicata de editura americana Praeger in 1991, apoi republicata in limba romana sub titlul “Romania: Revolutia Incilcita“, initial de editura Litera din Bucuresti si reluata ulterior de alte doua edituri romanesti. Studii ale sale au fost publicate in volumele “Romania: 40 Years (1944-1984)” editata de Vlad Georgescu, (Praeger, 1988), si “The United States and Romania” editata de Paul D. Quinlan si publicata de American-Romanian Academy of Arts and Sciences, tot in 1988.

BIOGRAFIE  Nestor Rateș (născut Nathan Stessel) a fost un jurnalist şi scriitor evreu originar din România, stabilit în 1973 în Statele Unite ale Americii, ca fiul lui Anton şi al Belinei, născut la 7 aprilie 1933, în Moineşti, judeţul Bacău.

În perioada 1939-1948 a absolvit şcoala primară şi liceul în Moineşti şi Bacău, iar între anii 1948-1951 a urmat Şcoala de construcţii hidrotehnice din Piatra Neamţ, locuind în căminul şcolii. În perioada 1951-1953 a îndeplinit funcţia de tehnician la Întreprinderea Energo-Construcţia din Bucureşti, având domiciliul în Bucureşti, Str. Iancu Brezeanu nr. 21. În perioada 1953-1958 a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti.
După absolvire, în anul 1958, a fost repartizat ca redactor la Agerpres, unde a lucrat până în anul 1972. De la 7 ianuarie 1972 şi până la 22 ianuarie 1973 a funcţionat ca redactor la Fe­deraţia Comunităţilor Evreieşti din România. În anul 1973 a plecat ilegal, împreună cu familia, în Israel.
Cu ajutorul relaţiilor influente pe care şi le-a creat în perioada cât a lucrat la Comunitatea Evreiască a reuşit ca, numai în două săptămâni, să emigreze din Israel în Italia, iar de acolo în SUA, unde în scurt timp s-a angajat în calitate de corespondent al postului de radio Europa Liberă. În ca­litatea ce o are a făcut comentarii nefavorabile şi duşmănoase la adresa politicii interne şi externe a statului român.
În România nu mai are rude de gradul I. În străinătate are ur­mă­toarele rude: Ioana Rateş, fostă Neuman, soţie, născută la data de 18 mai 1935, în Lugoj, fiica lui Zoltan şi a Anei, absolventă a Facultăţii de Istorie, profesoară, cu ultimul loc de muncă la Biblioteca Centrală de Stat, în prezent şefă de serviciu la Trezoreria SUA, domiciliată împreună cu soţul; Gabriela Rateş, fiică născută la 5 martie 1863, în Bucureşti, la data plecării din ţară fiind elevă, în prezent absol­ventă a Facultăţii de Medicină; Ana Neuman, Anie, fostă Kohn, soacră, născută la 6 septembrie 1912, în Szod Ungaria, văduvă, casnică, a plecat în Israel împreună cu fiica, ginerele şi nepoata în anul 1973; Belina Ceauşu, mamă, plecată definitiv din România în Israel în anul 1951; Sara Ritenstein, fostă soţie a tatălui (mamă adoptivă), plecată definitiv din România în Israel în anul 1970. În Israel mai are mătuşi, unchi şi veri.
În emisiunea postului de radio Eu­ropa Liberă de la 1 ianuarie 1989 s-a transmis faptul că Nestor Rateş, fost corespondent la Washington, cu în­cepere din această dată, a fost numit director interimar al Departamentului român al acestui post de radio. Va sosi la München, spre a-şi lua postul în primire, la începutul lunii ianua­rie a.c. În continuare, compartimentul Eterul va întreprinde măsuri de verificare în caz.
5 februarie 1989 – Document din volumul: Mihai Pelin, Operaţiunile “Meliţa” şi “Eterul” – Istoria “Europei Libere” prin documentele de Securitate, Bucureşti, Editura Albatros, 1999.

OPINII

  Potrivit activenews.ro, Nestor Rates ar fi fost colaborator al Securitatii. Aceeasi opinie este impartasite si de Petre Nicolae/Cotidianul, care sustine ca Nestor Rates a fost „informator” şi „sursă”, dar n-a „colaborat cu Securitatea. ”

„Potrivit Notei din data de 29.06.1976,…., în evidenţele Ministerului de Interne este cunoscut că în perioada 1969-1972 (Nestor Rateş – n.n.) a fost INFORMATOR AL ORGANELOR DE SECURITATE (subl.ns.), abandonat deoarece a solicitat plecarea definitivă din ţară”.

În acelaşi dosar, într-o fişă ce-l priveşte pe NESTOR Rateş, director interimar al secţiei pentru România a postului de radio Europa Liberă, din 20.06.1989, ofiţerul a notat că, „între anii 1970-1973 (Nestor Rateş – n.n.) a fost SURSĂ a UM 0625 cu numele conspirativ NICU însă aportul său informativ a fost scăzut, limitându-se la note de caracterizare ale (sisc!) unor relaţii personale din ţară sau exterior”. Cele de mai sus sunt desprinse din Adeverinţa nr. 2360/09.10.2012, pe care CNSAS a eliberat-o la cererea Asociaţiei Civic Media şi pe care aceasta din urmă a dat-o publicităţii pe blogul lui Victor Roncea. Totodată, trebuie notat că documentul citat adaugă faptul că în dosarele pe care el le citează nu există niciun Angajament semnat de către titular, iar în continuare se redau „informaţii transmise Securităţii de către domnul RATEŞ Nestor (fost STESEL NATAN), regăsite atât în documente întocmite de către domnia sa şi semnate cu numele real, numele conspirativ „NICU” fiind consemnat în antet de către ofiţer, cât şi redactate de către ofiţer sub formă de rapoarte”, pe care cititorul le poate vedea în facsimilul alăturat. Documentele CNSAS aici.

Concluzia noastra: in ciuda unor documente prezentate, inclinam sa credem ca, totusi, Nestor Rates nu a avut in comun nimic cu Securitatea. Insa noii mostenitori ai Securitatii murdaresc pe toti cei care au luptat contra regimului comunist. Nu m-ar mira ca, peste citva timp sa apara ,,documente” de colaborare cu Secu a unor personalitati precum Monica Lovinescu sau Emil Hurezeanu.  Securitatea nu a murit, Securitatea poate aproape orice. Ea s-a metamorfozat post-decembrist, cautand adepti in noii sai mostenitori.

Interviu cu Nestor Rates despre anii petrecuti la conducerea Radio Europa Libera.

 

 

Recommended For You