Mîncare de fasole (de post)

Și fasolea e bună… da, e chiar foarte bună. Foarte hrănitoare, dicotiledonata legumă trebuie fiartă bine pentru a elimina toxinele.  Desi am prezentat mai mult rețete pe bază de carne, iată că a venit momentul pentru un deliciu culinar simpu. Mâncarea de fasole, sau cum i se mai spune în popor ,,fasolea prăjită”, este o rețetă tradițională romanească, a cărei ingrediente și mod de preparare le găsiți în articol.

Ingrediente:
1 kg fasole boabe mici
4 morcovi mari (300 gr)
6-7 cepe romanesti (350-400 gr)
2 ardei galbeni
750 ml bulion 18R
80 ml ulei floarea soarelui
sare, piper, ienibahar, foarte putin cimbru

Fasolea se pune la inmuiat peste noapte. A doua zi se schimba apa si fierbe in 4 L apa rece pina face un clocot puternic, apoi se arunca* apa. Se pune din nou la fiert, cu apa calda, cam 3 L (sa fie minim 5 cm deasupra fasolei, ca scade). Se fierbe cel putin 1h 15 min, pina devine moale, dar fara sa se sfarme. Apoi se opreste din fiert pentru moment. In final, fasolea fiarta nu trebuie sa aiba apa deasupra, dar sa aiba zeama.

Intr-o tigaie gospodareasca se pune la incins uleiul, dupa care se adauga ceapa si ardeiul taiate marunt si morcovul dat prin razatoarea mare, adaugand 150 ml de apa. Se scade binisor, la foc domol sub capac, pina se inmoaie bine morcovul. Apoi se adauga bulionul, cu inca 100 ml de apa. Se fierb impreuna minim 10-15 min. In final, se pun toate impreuna intr-o oala mare, adaugand sarea (1/2 lingura), piperul negru macinat proaspat (1/2 lingurita), ienibahar macinat proaspat (1/2 lingura), un praf de cimbru (o lingura rasa). Se fierb inca 30 de minute, mestecand continuu, pentru a nu se afuma. La final se poate adauga niscaiva marar verde. Se poate servi simpla, cu muraturi sau gogosari in otet. Dar se poate combina si cu orice carne sub forma prajita sau fiarta, ca de exemplu ciolan afumat.

Nota autorului: se urmareste ca fasolea sa aiba sos din belsug, cat sa dea o consistenta buna, sa nu fie uscata. Nu sunt adeptul schimbarii apei de doua-trei ori pentru simplul motiv ca ceea ce veti minca nu mai are gust. In plus, substantele nocive pe care fasolea le elimina se elimina chiar de la primul clocot. Imaginea reprezinta un produs culinar realizat de noi.

Recommended For You