Eu pe cine votez? (partea I)

Mâine mergem la votarea președintelui României. Vă îndemn să mergeți, oriunde ați fi. Lăsați orice și mergeți. Nu căutați scuze sau alte preocupări minore. Cine nu votează nu contează! Democrația și țara nu se apără cu indiferență și nepăsare. Sunt convins că buhușenii, cel puțin categoria de vârstă mai avansată, vor merge la vot în număr mare. Dar apelul meu nu este numai pentru ei, ci mai ales pentru cei tineri. Ai împlinit 18 sau 19 ani și votezi acum prima dată? Fii cool și mergi la votare. Cu căștile pe urechi, asculând muzica ta preferată. Fii si mai șmeker și fă-ți un selfie cînd bagi buletinul de vot în urnă sau în fața secției de vot. Ai voie. Dar, atenție: fotografierea in cabina de vot este INTERZISA! (vezi nota de subsol) Votul tău chiar contează, iar oricine susține contrariul vrea să te amăgească. Tu, tinere, ești viitorul!
Contextul actual este unul cât se poate de periculos. În condițiile unui război la granițele României, viitorul președinte trebuie să fie o persoană lucidă, capabilă să ia decizii bune în timp scurt, să fie bun cunoscător al politicii internaționale, să fie capabil să apere interesele tării noastre. Nu vreau să se întoarcă de la Washington doar cu o șapcă primită în schimbului unui sistem de apărare Patriot, sistem plătit de toți românii. Cu așa președinte nu mă simt apărat! Președintele trebuie să se ridice deasupra partidelor și intereselor acestora, fiind alesul românilor. Consilierii prezidențiali foarte buni nu sunt o soluție salvatoare sau o scuză pentru a alege un președinte incapabil sau indiferent la starea nației.
Dar, poate înainte de asta, ar trebui să ne răspundem nouă înșine la întrebarea devenită simbol pentru români: ,,eu cu cine votez?”
Eu am votat mereu rațional, nu emoțional. M-am informat, am citit, i-am ascultat, am căutat să cunosc mai bine toți candidații. Ca jurnalist, am participat la conferințe de presă și i-am cunoscut îndeaproape pe unii. Ce se întâmplă după alegerea sa nu mai depinde de noi. Chiar și atunci cînd cel pe care am pus ștampila se bucura de multă încredere, uneori s-a dovedit ulterior ca fiind altfel de cum credeam. Așa e, puterea corupe. Când ajungi președinte peste o nație de muritori de rând uneori devii arogant, alteori cinic sau mai știu eu cum. Asta e natura umană. Iar la români e groasă rău. Istoria recentă ne-a dovedit-o.
Pentru că foarte mulți români au așteptări diverse de la președinte, iată ce NU este în sarcina lui să facă:
Președintele NU face locuri de muncă.
Președintele NU mărește salariile sau pensiile.
Președintele NU vă face dreptate la judecătorie.
Președintele NU vă educă copii.
Președintele NU vă dă mașini, case sau bani.
Președintele NU face legi, nici bune, nici rele.
Președintele NU vă tratează bolile.
Președintele NU construiește autostrăzi.
Președintele NU face să curgă apa la robinet.
Președintele NU …
Nașpa! Ai fi tentat să crezi că președintele nu face nimic.
Ba da – chiar are atribuții foarte grele, dar nu orice mujic care a fost validat de BEC este capabil și demn de asemenea sarcini. Nu degeaba Băsescu a spus, într-un interviu la Digi24, că ,,În mandatul lui Iohannis, oricine a ajuns să creadă că poate fi președintele României. Aici e problema!”
Iată câteva dintre îndatoririle sale constituționale.
1. atribuții în raport cu Guvernul României
2. atribuții în raport cu Parlamentul
3. atribuții pe politică externă, printre care si reprezintarea României in relații bilaterale
4. atribuții pe linie de apărarea țării
5. este arbitru între partidele politice/institutiile statului, trebuind să fie neutru.
6. prezidează ședintele CSM
7. face numirile pentru conducerea serviciilor secrete, ale magistraturii sau CCR,
8. acorda decoratii, numește avansările in grad de general/amiral sau mareșal
9. emite decrete, verifică și promulgă legile Parlamentului
10. altele…
10. poate acorda grațierea personală a unor persoane condamnate
Toate atribuțiile sale sunt specificate la articolele 80-101 din Constitutia Romaniei. Din aceste motive alegerea președintelui nu este un lucru ușor, majoritatea cetățenilor neînțelegând funcția sa. Dacă pe candidații la primaria localității tale îi poți vedea sau vorbi cu ei, prezidențiabilii sunt ceva mai departe de omul de rând. De aici și așteptările românilor, din cele mai fanteziste. Dar și mulți dintre cei 14 candidați nu au habar de rolul și greutatea funcției pentru care candidează. Până la urmă ajungem tot la vechea vorbă românească: ,,poporul are conducătorii pe care-i merită”. Candidat ideal nu există, iar democrația prin alegei libere este cea mai bună formă de guvernare inventată de om.
Mâine, în partea a doua a articolului, vă spun pe cine votez eu.
Nota: Legea 115/2015, pentru alegerile locale stabilește că se sancționează nerespectarea dispozițiilor art. 90 privind prezența altor persoane în cabina de vot, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot – art 108 (o). Se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei, iar fapta se constată de ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române și ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Conform Hotărârii BEC nr.198H/04.06.2024 privind unele măsuri de conștientizare asupra interdicției alegătorilor de a fotografia sau filma prin orice mijloace buletinul de vot, în fiecare secție de votare se va afișa un afis explicit.

Recommended For You