Inaugurarea Centrului de Socializare Vârstnici al Parohiei Racova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           La Parohia Ortodoxă Racova a fost inaugurat și sfințit Centrul de Socializare pentru vârstnici. 

Problemele persoanelor singure, mai ales a celor de varsta a treia, sunt permanent in atentia preotilor din parohiile Episcopiei Romanului si Bacaului. In parohia Racova, jud. Bacau, preotii slujitori s-au implicat in viata enoriasilor locului prin inaugurarea unui centru de socializare pentru varstnici.

,,Inițiativa de a forma un asemenea centru aparține preoților slujitori ai parohiei, Ionuț Constantin Ciobanu și Sebastian Pascariu care, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, au dorit să vină în sprijinul enoriașilor prin implementarea acestui program socio-educațional. Întâlnirile se desfășoară bilunar, în ziua de duminică, după Sfânta Liturghie în casa praznicală și au rolul de a aprofunda diferite teme duhovnicești, culturale sau administrative. Aici, într-un cadru relaxant, credincioșii pot dezbate cu preoții parohiei sau cu cei care vor fi invitați pentru a le vorbi, diferite nelămuriri cu privire la viața religioasă. (…) Pe marginea celor vizionate, credincioșii au fost îndrumați să privească mai ales la păcatele și patimile proprii și mai puțin la cele ale aproapelui. În contextul duminicii Sfântului Ioan Scărarul, părintele paroh Ionuț Ciobanu a încurajat credincioșii să urmeze scara urcușului duhovnicesc, treaptă cu treaptă, biruind ispitele, interiorizându-și starea de pocăință specifică postului și avându-L întotdeauna ca povățuitor pe Mântuitorul Hristos” – a precizat Răzvan Dimitrie Radu – Asistent social Protoieria Bacău / Episcopia Romanului si Bacaului. 

Gazeta de Buhusi a realizat un interviu cu preotul Ionut Ctin Ciobanu, discutand cateva aspecte despre Centrul de Socializare Vârstnici al Parohiei Racova.

Iulian Pascaluta, reporter (R): Ce rol are centrul de socializare pentru batranii din Racova?

Preot Ciobanu: Centrul sustine intalnirea persoanelor varstnice din parohie, dar nu numai. Si persoanele mai tinere sau copii pot participa pentru a vedea legatura intre generatii, pentru a crea anumite conexiuni. La acest intalniri mai discutam despre problemele duhovnicesti sau pur si simplu socializam. Mai urmarim un film sau unul dintre ei isi poate sarbatori ziua de nastere impreuna cu cei de acolo. Sunt multi care nu are cine sa le deschida poarta.

Practic, dvs. veniti in intampinarea lor, ca sa-I atrageti sa tina legatura cu lumea si cu biserica ?

Da, sa tina legatura cu lumea si biserica si sa creeze o legatura intre generatia tanara si generatia de varsta a treia.

Cate persoane ar fi in aceasta situatie?

Ca si persoane nu putem sti numarul lor, dar la inaugurare au fost prezente cam 40 de persoane, nu i-am numarat. In general, noi mizam ca la aceste intalniri sa vina 20-25 de persoane, poate pe urma mai vin mai multi, in functie de dorinta fiecaruia.

Practic, sunt mai multe categorii de persoane, dar cred ca va orientati mai mult spre batrani…

Da, da, in general spre persoanele in varsta.

Dvs. aveti in vedere ca proiectul  sa mearga pe mai mult timp sau doar momentan?

Da, vrem ca proiectul sa ramana permanent, in functie de posibilitati,  dar si in functie de numarul de participanti. Daca oamenii nu doresc si nu se fac legaturi, dragoste cu forta nu se poate… Insa perspectivele sunt incurajatoare.

Aveti in vedere sa faceti si actiuni de ajutorare materiala?

Noi facem deja, in parohie, actiuni de ajutorare materiala. La proiectul acesta sunt doar intalniri, socializari, mai vedem filme. Vom aduce cate un medic sa le vorbeasca despre sanatate, eventual un jurist sau avocat care sa le raspunda la anumite probleme care-i intereseaza. Sfintii Zaharia si Elisabeta sunt ocrotitorii acestui centru.

Va multumesc, parinte.

Si eu va multumesc, Doamne ajuta!

Fotografii: © Parohia Racova

Recommended For You

Leave a Reply