𝟐𝟑 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 – 𝐒𝐟â𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞

Sfântul Gheorghe (Sângeorge) este consemnat în calendarul popular ca fiind „capul primăveriiˮ precum și „semănătorul tuturor semănăturilorˮ. El marchează totodată și începutul anului pastoral, zi în care se închideau țarinile și se încheia pășunatul liber, devălmaș. În calendarul creștin ortodox, Sf. Gheorghe este cunoscut drept purtătorul de biruință: „Și a ucis sfântul Gheorghe pre balaurul acela cu sabia în mijlocul cetății, apoi trăgând afară oamenii trupul lui din cetate, l-au ars cu foc. Atunci împăratul cetății aceleia și tot poporul au crezut în Hristos și au primit sfântul Botez.” În calendarul popular, Sângeorge și Sâmedru (Sf. Dumitru – 26 octombrie) împart anul pastoral în două anotimpuri simetrice: vara pastorală (așa-zis anotimpul steril) între 23 aprilie și 26 octombrie și iarna pastorală (anotimpul fertil) între 26 octombrie și 23 aprilie. Se spune că între Sângeorge și Sâmedru exista o înțelegere, ambii fiind purtătorii cheilor anului: primul descuia natura din încătușarea frigului, slobozind căldura, înverzind codrul și câmpul, pe când Sâmedru o închidea, vestejind copacii și instalând frigul.
După Sângeorge se putea semăna orice cultură, prilej pentru performarea unor rituri de fertilitate, aspecte obligatorii într-o vreme arhaică, esențială și neperisabilă.

Rugăciunea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

„Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci folositor, neputincioşilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!
Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.
Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvîrșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slabiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești. Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului; de aceea cu laude te fericim pe tine Sfante Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Binecuvântează-ne pe noi și fă rugaciunile noastre să fie de folos. Amin.”

Recommended For You

Leave a Reply