,,Investigăinația” de presă

Liviu Avram, autorul cartii ,,Jurnalismul de investigatie” (Editura Polirom, 2004) a subliniat recent transformarile prin care trece presa romanesca, cu indeosebira latura presei care se ocupa de investigatii. Jurnalistul a publicat un comentariu pe pagina sa de FB, pe care il reproducem mai jos:
,,Jurnalismul de investigație pare să fi născut de ceva vreme un avorton becisnic, pe care eu, negăsind altă rimă, l-am botezat „jurnalismul de investigăinație”.
Lucrurile funcționează cam în felul următor: publici ceva care, aparent, arată ca o investigație jurnalistică, dar luată la bani mărunți se dovedește că nu e. Adică: nu dezvăluie ceva anume, nu încearcă să corecteze ceva ce merge prost, nu devoalează corupție sau abuz de putere, nu aduce în atenția publicului ceea ce puternicii zilei încearcă nelegitim să țină la secret – cu alte cuvinte, nu întrunește niciunul dintre atributele jurnalismului de investigație. În schimb, ambiția unui asemenea „produs jurnalistic” este alta: să se asigure că – profitând de superficialitatea publicului și în pofida lipsei de substanță a documentării – lipește pe cineva o etichetă maronie, care să rămână acolo pe veci.
Adică nu vrea decât să-i așeze pe frunte un găinaț.”
Un interviu complet in care Liviu Avram vorbeste despre jurnalism si principiile care stau la baza acestuia, realizat de Vlad Dumitrescu, puteti citi in ,,Viitorul Romaniei“.

Recommended For You

Leave a Reply