A venit barza

La Buhusi e vreme de ploaie. Pe campuri, nimeni. Doar o barză. Stă infrigurată. Din când în când mai face ceva pași în căutarea unor gâze, probabil. Sau râme din arătură. După cum arată, este cam slăbită. Unde o fi cârdul ei? primăvara asta berzele au sosit la începutul lunii martie. Barza de la soseaua natională din Racova este și ea prezentă pe cuibul vestit în zonă. Poate este chiar cea din fotografie, mai știi?..

Știați că barza albă (ciconia ciconia, lat.) poate trai ca 25-30 de ani în sălbăticie? Hrana ei este constituită din pesti, broaste, serpi, soparle, paianjeni, rozatoare mici, oua de pasari sau ierburi. Are o greutate de 3-5 kg si poate atinge o viteza de 110 km/h. Anvergura aripilor sale depasește 2 metri, iar înălțimea ei trece de 1,10m. traiește frecvent pe malurile raurilor, pajiste, mlaștini sau în apropierea ogoarelor. Iar lucrul cel mai cunoscut despre barză este că, aduce atunci cînd te aștepți mai puțin, copiii…

Carnivoră, barza albă mănâncă o gamă largă de animale, de la insecte, pești, amfibieni, reptile, mamifere mici și păsări mici. Își ia cea mai mare parte a hranei de la sol, din vegetația joasă și din apa puțin adâncă. Este monogamă, dar nu se împerechează pe viață. Ambii membri ai perechii construiesc un cuib mare, care poate fi folosit mai mulți ani. În fiecare an, femelele pot pune de obicei patru ouă, care eclozează asincron la 33-34 de zile după ouat. Ambii părinți clocesc ouăle pe rând și îi hrănesc pe pui. Puii părăsesc cuibul la 58-64 zile după eclozare și continuă să fie hrăniți de părinți încă 7-20 de zile. (Acest pasaj a fost preluat din wikipedia)

Recommended For You

Leave a Reply