Libertatea presei și independența justiției sunt văzute drept condiții indispensabile ale democrației. Libertatea presei este parte a libertății de exprimare consacrate prin art. 19 din DUDO, art. 19 din PIDCP, art. 10 din CEDO. Una dintre cele mai puternice organizații mondiale pentru libertatea presei este Article19. O altă organizație, Reporteri fără frontiere, publică un Raport anual privind libertatea presei: România este pe locul 48 din 180 de state. Ea este criticată pentru că statul a dat bani pentru informări despre Covid exact unei părți a presei cunoscute pentru derapaje etice.
În țara noastră, dreptul la liberă exprimare, interzicerea cenzurii și limitele libertății de exprimare sunt reglementate în art. 30 din Constituția României. În același timp art. 31 din Constituție arată că „Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice”. Prin Hotărârea nr. 25/1994, Camera Deputaţilor a recomandat tuturor ziariștilor şi mijloacelor de comunicare în masă să ţină seama şi să aplice principiile deontologice cuprinse în Rezoluţiile nr. 1003 (1993) şi nr. 1215 (1993) ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Pentru domeniul audio-video, autorizarea difuzării și reglarea etică o asigură CNA.
Să analizăm aceste aspecte făcând referire la orașul Buhuși și încercând să răspundem la câteva întrebări esențiale.
1. Există presă la Buhuși? Da. Singurele instituții de presă inregistrare oficial sunt Gazeta de Buhuși și BuhusiTV. Acestea două furnizează informatii veridice, asumate, verificabile.
2. Există alte surse de informare în Buhuși? In Buhusi exista un site de informare ( Buhusi.net) si diversi bloggeri, ascunsi mai mult sau mai putin , pe care însă nu-i putem incadra la presă, ci mai degrabă la categoria ,,bârfe publice”. Desi unele informatii furnizate de acestia sunt reale, maniera de prezentare nu este profesionala, tipica ziaristilor.
3. Este presa buhușeană liberă și independentă? Da, presa buhușeană este atât de liberă pe cât dorește să fie. Ambele insituții de presă enumerate mai sus sunt private. Cât privește independența, sub toate aspectele ei, noi putem răspunde afirmativ numai în numele nostru, al Gazetei de Buhuși. Asa cum am declarat de multe ori, Gazeta de Buhuși nu este afiliată niciunui partid politic sau organizație (alta decât jurnalistică), indiferent de ceea ce afirmă public unii, fără prezentarea de dovezi. Iar independența ține și de finanțare. Finanțarea Gazetei de Buhuși este asigurată exclusiv din fonduri prinvate, ceea ce nu putem spune despre BuhușiTV, care este finanțată substanțial din fonduri publice de la Primaria Buhuși.
4. Accesul la informație este liber în Buhuși? Majoritatea institutiilor publice sunt transparente si colaboreaza bine cu presa. De exemplu Spitalul prof. Dr. Eduard Apetrei, scolile. Referitor la autorități, așa cum este primăria Buhusi, aceasta nu este total transparentă. Există numeroase cazurti când aceasta a eludat sau bliocat aflarea adevarului. Actualul Consiliu Local Buhuși este sub orice critică – nu a răspuns nici unei adrese pe care le-am trimis-o, iar atitudinea bolșevică de reprimare și intimidare facută asupra ziaristilor Gazetei de Buhuși încadrează această instituție la categoria ,,Junk”. Primăria Buhuși este ceva mai deschisă, dar la informatiile mai sensibile ori eludează răspunsul, ori caută motive să nu răspundă (legea GDPR frevcent, confidentialitate, taxe xerox aberante) ori ne trimit la alte instituții. Trebuie spus că informațiile sensibile, care fac obiectul investigațiilor de presă demarate doar de noi, au avut mereu impedimente puse fără bază legală.
5. Libertatea presei este legată de sursa de finanțare? La prima vedere, unii vor spune că independența editorială nu ține de sursa de finanțare. Acest aspect este adevărat doar teoretic, căci practic, mai ales în provincie, cunoaștem cu toții cum stă treaba. Cine plătește comandă. Iar acest lucru este perfect adevărat în cazul BuhusiTV. Concret, in vara 2020 am aflat că într-o discutie purtată între consilierul Florin Buzdugan (PNL) și Remus Axinte, patronul AxaRem SRL (BuhușiTV), consilierul local i-ar fi reproșat că pe postul local de televiziune nu apare nici el și nici alți consilieri ai opoziției. Remus Axinte i-ar fi spus: ,,Când mă vei plăti tu o să apari pe post”.
One Comment to “3 mai: ziua mondială a libertății presei”
Comments are closed.