Actori legendari: Gary Cooper

Gary Cooper a întruchipat, vreme de decenii, imaginea eroului american. Personajele sale au însemnat un aliaj unic de inocenţă, curaj, devotament şi onestitate etică. În filmul politic, în western, în comedie sau în aventură, Gary Cooper a ilustrat o poetică a firescului autenticităţii. I-au fost străine artificialitatea şi snobismul. Stilul lui a mizat, până la capăt, pe emoţia directă şi netrucată.
Frank James Cooper s-a născut la 7 mai 1901, în Helena, Montana, S.U.A. “Tatăl meu avea spirit de cowboy, iar eu am luat asta de la el”, spunea Gary Cooper celor ce voiau să știe mai multe despre viață sa de dinainte de Hollywood. Tatăl său, Charles Henry Cooper, a părăsit Anglia natală la vârstă de 19 ani, a devenit mai întâi avocat și apoi judecător la Curtea Supremă de Justiție a Statului Montana. În 1906, când Gary avea 5 ani, tatăl său a cumpărat “The Seven-Bar-Nine”, o fermă de 600 de acri (aproximativ 250 hectare) care inițial ar fi trebuit să fie terenul pe care urma să se costruiască o autostradă ce traversa zona aceea din Montana. În 1910, mama lui Gary, care era bolnavă de multă vreme, a fost sfătuită de doctorul său să facă un voiaj îndelungat pe mare. Ea s-a dus în Anglia și a rămas acolo până ce America a intrat în Primul Război Mondial. Gary și fratele său mai mare, Arthur au rămas cu mama lor și au mers la școală în Anglia timp de 7 ani. Întors în America, dar fiind prea tânăr să plece în război, Gary avea să petreacă anii războiului muncind la fermă tatălui sau.
“Nu e tocmai romantic să te trezești la 5 dimineața în toiul iernii, pentru a hrăni 450 de vite și să le faci curat la – 40 grade”, spunea cel ce avea să ducă filmul western la perfecțiune în “High Noon” (1952).
Este mai ales asociat cu roluri de cowboy carismatici, dar este la fel de potrivit și în alte tipuri de filme de aventuri, precum și în comedia de salon. În anul 1961 a primit premiul Oscar special pentru “nenumăratele roluri memorabile și pentru recunoașterea internațională pe care el, că persoană individuală, a adus-o industriei cinematografice americane”.
Marele actor a devenit o parte componentă a mitologiei hollywoodiene din anii ’30 – ’40, îndrăgit necondiționat de către spectatorii pentru eleganța, distincția și discreția personajelor sale.
Gary Cooper atinge, către finalul carierei sale, intensitatea tragică a unui erou antic. Decorul din High Noon este cel în care joacă un ultim act al curajului. Tensiunea dintre datorie şi laşitate acordă acestui film claritatea unei parabole. Lupta şerifului solitar şi izolat este lupta pentru salvarea propriei sale onoare. Abandonaţi de cei pe care i-a ocrotit, personajul lui Gary Cooper rezistă, în numele moralei ce nu acceptă cedarea imundă. Capodopera lui Frank Zinnemann aşterne, pe piatra tombală a posterităţii sale actoriceşti, epitaful care însumează sensul unui destin.
În concluzie, un actor legendar, cu o carieră de 35 de ani, cu roluri în 75 de filme, încununat cu două premii Oscar, unul pentru rolul din “Sergeant York” (1941), altul pentru rolul din “High Noon” (1952), cel mai bine plătit american în 1939, cel mai popular actor de la Hollywood. A primit, că semn al recunoștinței, o stea pentru activitatea cinematografică, în partea de nord, aria 6200, pe Bulevardul Walk of Fame, din Hollywood.
Azi, 7 mai 2021, se implinesc 120 de ani de la nașterea legendarului actor american Gary Cooper.
Sursa: RRA

Recommended For You

Leave a Reply