Cât costă să cumperi 6 ani de vechime pentru pensie? (partea a II-a)

Continuăm cu prezentarea unor detalii importante pentru cei care doresc să știe mai multe despre completarea vechimii în muncă prin cumpărare. Partea I a acestui articol – detalii legilative recent adoptate – se poate citi aici.

Pentru cei care au nevoie de completarea vechimii în muncă pentru pensionare, oferta guvernului pentru a putea cumpăra maxim 6 ani de vechime poate fi tentantă la prima vedere. E vorba de vechimea pe cartea de muncă, evident. Dar, să privim lucrurile mai în amănunt și să vedem dacă merită acest efort financiar. Poți să cumperi vechime pentru a beneficia de o indemnizație mai mare, dacă nu ai apucat să îi recuperezi în timp, prin muncă. Cu suma în cauză sunt achitate contribuțiile care ar fi fost încasate în mod natural dacă ai fi muncit, raportat la cel puțin salariul minim din perioada în cauză.

Cât costă să cumperi vechime? În cazul în care contractul de asigurare socială se încheie în cursul anului 2021, iar salariul minim este de 2.300 de lei/lună, vei plăti 575 de lei pentru fiecare lună „cumpărată”, indiferent la anul la care se referă. Un an de ,,pensie cumpărată” constă astfel 6.900 de lei (=575 lei/lună x 12 luni), iar pentru cumpărarea unui întreg stagiu de 6 ani (maxim permis) asigurantul va trebui să plătească 41.900 de lei. Atenție: acestă sumă e valabilă pentru salariul minim! Deci ea se mărește proporțional cu mărirea salariului.

Cine își poate cumpăra vechime?

– trebuie să aveţi peste 18 ani
– să aveţi goluri în cartea de muncă
– puteţi cumpăra vechime în orice perioadă în care vă lipsesc ani din cartea de muncă
– perioada maximă cumpărată nu poate depăşi cumulat 6 ani
– trebuie să faceţi cerere la Casele Judeteţe de Pensii

Potrivit calculelor făcute de ziarul ,,Adevărul”, observăm că o persoană care ar vrea să-şi completeze stagiul de vechime în perioada 2013 – 2018 inclusiv va trebui să plătească suma de 23.200 lei – consultați tabelul aici.
Important: termenul până la care vei putea să cumperi vechime este prelungit de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023.

La final, dvs. decideti ce doriti sa faceti. Dar poate este bine sa va ganditi la răspunsul la următoatele intrebări:

  1. Aveți disponibili acești bani (575 lei/lună x nr. de luni cumpărate)?
  2. Suma platită pentru cei 6 ani o veți recupera vreodată?
  3. Este avantajos economic ? Să aveți în vedere dacă suma platită (în avans!) este într-adevăr mult mai mică decât diferența preconizată? (diferența dintre pensia cu stagiu complet și cea cu stagiul incomplet)
  4. Veți mai trăi să primiți acești bani?
  5. Dacă faceti un depozit la o bancă sau alt tip de investiție financiară, nu cumva este mai avantajos, mai sigur și mai rapid?
  6. Schimbările politice din România vă dau asigurări că prin cumpărarea anilor de vechime va fi mai bine pentru dvs.?

Recommended For You

Leave a Reply