Ultimul veteran de război din Buhuși va fi condus pe ultimul drum

Octavian Huianu a fost ultimul veteran de război din Buhuși. S-a stins din viață la vârsta de 98 de ani. Pentru acest ultim erou garda militară va prezenta onorul. Funeraliile se vor desfășura astăzi, 27 mai 2021, începând cu orele 11, la biserica Sf. Înviere din Buhuși.

Acasă la ultimul veteran de război

Exact acum o lună l-am vizitat la el acasă. Această vizită a fost determinată de sentimentul că, dacă nu o fac acum, nu voi mai apuca să vorbesc cu ultimul veteran de război din Buhuși. Știam că este bătrân, dar nu știam nimic despre problemele sale cu sănătatea.

La poarta casei sale m-a întâmpinat soția sa, o femeie în vârstă de 87 de ani. A fost de acord să discutăm, dar mi-a spus din start, fără ocolișuri, că soțul dânsei nu se simte bine și nici nu crede că vom putea discuta cu el. M-a invitat în casă, cu acea jovialitate și candoare pe care o avea și bunica mea – specifică oamenilor din timpurile trecute.

Cu dificultate mare de deplasare, veteranul de 98 de ani a venit în camera de zi unde mă invitase soția sa, Elena. Văzându-l, gândurile îmi fugeau la necazurile prin care trece acest om bătrân, trecut prin cel de-al doilea Război Mondial. În secunda următoare mi-am dat seama că această discuție ar fi trebuit purtată cu mulți ani în urmă, cănd veteranul de război Huianu mai era în putere.

I-am spus că vreau să discutăm despre întâmplările din război, dar soția sa mi-a spus că este dificil de comunicat cu el, având auzul slăbit. A luat o foaie de hârtie si i-a scris, iar el încerca, murmurat și stins, să-mi spună câte ceva.

(in curs de redactare)

Recommended For You