De ce nu se implică primarul Zaharia (PSD) în campania de vaccinare?

Gazeta de Buhusi a propus primăriei Buhuși, în 13 aprilie 2021, realizarea unei campanii de vaccinare anti-COVID19 (vezi adresa oficială). Scopul acestei campanii ar fi fost creșterea semnificativă a numărului de persoane vaccinate din orașul Buhuși.  Mai mult, această campanie ar fi implicat alte instituții sau parteneri importanți locali, precum Spitalul din Buhuși, Protopopiatul, unitățile de învățământ, firmele private mari, televiziunea locală și Gazeta de Buhuși. Pentru maximizarea rezultatelor, noi am propus o strategie și folosirea ca vectori de imagine a unor personalități locale cunoscute. Cheltuielile cu o asemenea campanie ar fi fost infime față de costurile financiare prin măsuri sanitare, la care se adaugă suferința oamenilor. Dar cererea noastră nu a avut ecou. De ce? Primarul nu ne-a răspuns.

 Noi am propus realizarea unei campanii locale de promovare a vaccinării anti-COVID19 pentru că datele furnizate de Centrul de vaccinare de la Casa de Cultură Buhuși arată un număr foarte mic de buhușeni vaccinați anticovid: 5%. Asta explică și rata de infecție mare la nivelul orașului, dar și numărul mare de persoane infectate COVID-19 din oraș, conform datelor furnizate de Spitalul Buhuși.  În plus, cheltuielile sanitare mari au avut o eficiență minimă. Este greu de crezut că administrația locală buhușeană nu cunoștea aceste aspecte privind numărul mic de buhușeni vaccinati. Totuși, nu înțelegem motivația primarului Zaharia de a trata aceste aspecte importante cu neimplicare. Oare sănătatea buhușenilor, peste care dânsul este primar ales, nu este importantă pentru dânsul? A uitat oare primarul Vasile Zaharia de expresia proprie ,,Sunt primarul tuturor buhușenilor…”?  Trecem cu vederea peste faptul că avea obligația legală de a ne trimite un răspuns adresei noastre. Acest lucru spune mult. Nu l-am văzut pe primarul Zaharia să fi mers în centrul de vaccinare Buhuși și să spună populației ,,M-am vaccinat! Veniți și vă vaccinați!” Asta deși dânsul a afirmat (la lansarea cartii Narcisei Lecușanu) că el s-a vaccinat. Îl credem pâna la proba contrarie. Noi n-am uitat că dânsul ne-a declarat într-un interviu din decembrie 2020 că este de acord să dea exemplu public pentru vaccinare (vezi de la minutul 6:25).

După cum scrie în adresă, aceasta era destinată spre cunoștință și consilierilor locali. Ați auzit pe vreun consilier local buhușean vorbind de campania propusă de noi? Nu, ei sunt preocupați doar să-l dea pe jurnalistul Păscăluță afară de la ședințele de consiliu. Aaaa… și evident să se certe între ei, să ia îndeminzația financiară. Dar poate că domnii consilieri nu au fost informați. Se poate și așa. Dar cel puțin unul poate că știe de această inițiativă a noastră.  Nici CL Buhuși nu ne-a răspuns. Oricum ar fi, administrația locală buhușeană (primar și Consiliu Local) nu știe (sau au uitat, poate) că este mai ieftin să educi și să previi decât să tratezi boli.

Acest mod de ,,neimplicare” este linia trasată de partidul PSD?

Județul Bacău este codaș la vaccinarea anti-covid. O statistică oficială CNCAV arată că judetul Bacău avea 10,8% populație vaccinata anti-COVID19., ultimele judete fiind Giurgiu si Botosani. Se pare că fiefurile unde PSD conduce în județe au procente foarte mici de vaccinare. Acestea sunt totodată și județele sărace ale României. PSD, ca partid social, care teoretic ar trebui să fie pro mase, nu a prezentat public nici o strategie serioasă de ajutare a Guvernului Cîțu pentru a putea stopa pandemia. Din datele oficiale (din zonele Moldova și Muntenia-Oltenia) rezultă că acolo unde sunt primari PSD, în mode frecvent, ritmul de vaccinare este mult mai scăzut, iar edilii acelor localități nu au dat exemplul propriu de încurajare a populației. Evident, acestă poziție nu este asumată public și nici recunoscută. Dar coincidențele sunt prea mari.  Așa că, Vasile Voievod nu a spus până acum, nici public, nici neoficial, de ce este indiferent la promovarea asiduă a vaccinarii anti-covid19. Faptul că ne spune verzi și uscate că este pro-vaccinare, dar nu face nimic în sensul promovării mediatice, ne face să ne amintim de vechile metehne…

Ce fac alte pesonalități buhușene ?

Daca primarul Zaharia a ales opțiunea de ,,nu aude, nu vede” când vine vorba de realizarea campaniei de vaccinare propuse de noi, managerul spitalului buhușean, Constantin Poiană tratează lucrurile serios și profesionist. Echipa medicală buhușeană condusă de Poiană a realizat un pliant pro vaccinare anti-COVID19. Acesta este distribuit tuturor celor internați, iar foarte mulți dintre ei acceptă vaccinarea. Mai mult, Directorul Spitalului a dat un exemplu public că s-a vaccinat anti-COVID19 și a îndemnat buhușenii să facă acest lucru.

La fel, majoritatea cadrelor medicale din Spitalul Buhuși s-au vaccinat anti-covid, urmând exemplu directorului lor. La sfârșitul lunii februarie 2021, situația vaccinărilor era era: 142 cadre medicale, 105 personal medical SEAB si 469 pesoane din centrul medical organizat la spital. Iar numărul celor vaccinați a tot crescut până azi. Oricum, procentul de vaccinare a cadrelor medicale, bine trecut de 50%, este mult mai mare față de numai cei 5% dintre buhușenii vaccinați. Asta este un model de administrare responsabilă și în folosul cetățeanului – fie că ești director de spital, fie primar. Aude cineva? Mai mult, se schimbă atitudinea?

Mesajul Guvernului față de neimplicarea PSD (neasumată oficial)

În aceeași notă, prim ministrul Romaniei Florin Cîţu i-a criticat joi, la postul B1 TV, pe primarii PSD pentru că nu se implică să încurajeze vaccinarea anti-COVID în rândul populaţiei.

“Acum campania merge în ţară, aducem vaccinul aproape de fiecare român şi am vorbit cu prefecţii, preşedinţii de CJ şi aici aş vrea să fac un apel la toţi primarii, nu doar primarii PNL, pentru că şi primarii PSD trebuie să se implice în această campanie, nu doar să stea pe margine şi să critice campania de vaccinare. Până acum nu am văzut un lider al PSD care să meargă în centrul de vaccinare să promoveze campania de vaccinare. I-am văzut tot timpul criticând campania de vaccinare, dar nu i-am văzut să meargă într-un centru de vaccinare să zică, veniţi să vă vaccinaţi. Nu se poate ca jumătate din primarii din România, care sunt ai PSD, să nu participe la această campanie şi să stea doar pe margine”, a precizat Cîţu.

Şeful Guvernului susţine că în marile oraşe campania de vaccinare şi-a atins obiectivele, urmând să se accelereze procesul de imunizare în mediul rural.

“În oraşele mari, în municipiile reşedinţă de judeţ, avem o rată de vaccinare de peste 40% de cele mai multe ori, aproape de 50%. Acolo era şi riscul cel mai mare de infectare, nu în zona rurală, unde oamenii nu stau foarte aproape unii de alţii în fiecare zi. Nu se mişcă, nu sunt în grupuri mari. În zonele în care aveam risc mare, vaccinarea s-a făcut, în oraşe. Ce facem acum? Mergem în zona rurală. De aceea campania a început mai ales cu persoanele din centrele de bătrâni, de exemplu. A fost prioritară şi acolo sunt toţi vaccinaţi”, a declarat Cîţu. (sursa citate: Epoch Times Romania)

Recommended For You