Sindromul ,,Șoșoacă”

Ceea ce lumea medicală responsabilă poate denumi ”sindromul Șoșoacă” reprezintă un fenomen foarte periculos. Dar spre deosebire de iresponsabilii ”de stradă”, care pot spune toate aberațiile posibile fără să dețină aura specialistului, cadrele medicale (ca de altfel și cele din educație) fac un rău incomparabil mai mare atunci când preiau mesaje menite să saboteze încrederea populației în actul medical.

Astăzi, ​​ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, susține că este inacceptabil ca personalul medical să aibă reticență la vaccinare. Cu toate acestea cei care lucrează în spitale și nu o fac vor trebui să poarte echipamente complete de protecție.  Aceasta a declarat pentru HotNewsLIVE că:

„Mi se pare inacceptabil să existe această reticență (la vaccinare – n.r.). Înclusiv în ordin, cred că și în forma finală, am prevăzut un stimulent să încerce să atingă o țintă cât mai mare de vaccinare în rândul personalului medical. Un stimulent însemnând că partea asta de relaxare, de redeschidere de noi secții în spital să se facă cu condiția ca personalul medical să fie vaccinat într-o proporție de 70% sau să existe acest balans între personalul nevaccinat care va purta echipament de protecție și nu-i foarte confortabil în lunile de vară să umbli în echipament complet de protecție sau personalul vaccinat care va purta echipament de protecție, într-o formă mai sumară, evident mai confortabilă. Cu echipament complet de protecție și doar dacă nu are un înlocuitor. (…)  În principiu, am prefera ca asistentul medical nevaccinat, netrecut prin boală, să nu aibă interacțiune directă sau ea să fie limitată, sau echipament complet de protecție”.
Șefa de la Sănătate pare să fi preluat hățurile mai determinat și să vorbească uneori și răspicat atunci când era cazul. Cel mai bun exemplu că Ioana Mihăilă începe să joace cu adevărat un rol de ministru puternic este intervenția sa fermă împotriva cadrelor medicale lovite de ”sindromul Șoșoacă”.
Aceste declarații vizează cadrele medicale din toată țara, deci și din Buhuși.
Cum stăm la vaccinarea anti-COVID 19 în rândul cadrelor medicale din Spitalul Buhuși?
Într-un răspuns la o solicitare a Gazetei de Buhuși, managerul Spitalului Prof. dr. Eduard Apetrei din Buhusi, Constantin Poiană, ne-a precizat că mai bine de 50% din cadrele medicale sunt vaccinate. Datele, la sfarsitul lunii februarie 2021, sunt: 142 cadre medicale, 105 personal medical SEAB si 469 pesoane din centrul medical organizat la spital. Acesta ne-a precizat că, față de alte spitale, spitalul buhușean stă mai bine la procentul cadrelor medicale vaccinate. Dânsul personal avea așteptări mai mari față de colegii săi, dar totuși nu înțelege ce-i determină pe cei nevaccinati să refuze sau să stea în expectativă. ,,Se putea mai bine…” ne-a spus acesta. Reamintim că managerul spitalului a fost printre primii care au pledat public pentru vaccinare, dând un exemplu personal.
Referitor la vaccinarea populației, managerul Constantin Poiană ne-a declarat că personalul spitalului face eforturi pentru cresterea numarului de pacienti vaccinati. Poiană a spus că  ,,Noi am încercat prin toate mijloacele, prin pliante, prin viu grai, că acesta prinde cel mai bine. Noi mergem la pacienți, le explicăm că cei care vor (să se vaccineze, n.red.) se poate face aici, simplu. O singură doză Johnson & Johnson, nu trebuie rapel.”
O singură întrebare rămâne: cum poate un medic sau asistent medical să convingă pacienții să se vaccineze anti-COVID 19 dacă el însuși nu s-a vaccinat?

Recommended For You